Cele mai impresionante 5 descoperiri arheologice din 2020: de la mormântul lui Romulus la pisica gigant din Peru

descoperiri arheologice

Aceste descoperiri arheologice au trecut oarecum neobservate, având în vedere pandemia de coronavirus, dar 5 dintre ele merită subliniate pentru importanța și interesul pe care l-au stârnit.

Cele mai importante 5 descoperiri arheologice:

  • Pisica gigantică gravată în Peru

Cercetătorii au descoperit o pisică gigantică gravată în Peru, în ceea ce se numește „Liniile Nazca”, o serie de desene uriașe făcute în rocă în epoca precolumbiană. Arheologii estimează că geogliful, care era pe punctul de a dispărea, a fost construit cândva între 200 î.Hr. și 100 î.Hr., o perioadă în care s-au gravat multe linii Nazca.

pisica
  • Picturi rupeste vechi de peste 12.000 de ani în Pădurea Amazoniană

O descoperire incredibilă a avut loc în pădurea amazoniană, acolo unde cercetătorii au găsite mii de roci pictate. Arta rupestră ar avea o vechime cuprinsă între 11.800 și 12.600 de ani. Desenele de pe stânci se întind pe o distanță de aproximativ 13 kilometri și sunt localizate în Columbia. Picturile reprezintă fauna locală din era glaciară. Apar mastodonți, cai, lilieci sau maimuțe.

paduri amazoniene
  • Peste 100 de sicrie sigilate cu mumii egiptene

Începând cu vara anului 2020, arheologii egipteni au excavat o serie de puțuri funerare la locul Saqqara și au găsit un număr tot mai mare de sicrie sigilate cu mumii în interior. Până pe 14 noiembrie, au fost descoperite cel puțin 100 de sicrie care conțin mumii și, pe măsură ce săpăturile continuă, vor fi probabil găsite mai multe.

  • Mormântul lui Romulus

În februarie 2020, arheologii au anunțat descoperirea mormântului lui Romulus sub clădirea Senatului din Forumul Roman. Conform legendei, Romulus a fondat Roma în secolul al VIII-lea î.Hr. El și fratele său Remus s-au certat asupra dealului pe care ar trebui să se construiască Roma, iar Romulus l-a ucis pe Remus.

În interiorul mormântului, arheologii au găsit un sarcofag gol de 1,4 m lungime, făcut dintr-o piatră vulcanică ușoară, numită tuf, care a fost extras din colina Capitolină, de sub Forumul Roman. Mormântul a fost scanat cu laser 3D, iar viitoarele săpături ar putea dezvălui mai multe detalii despre el.

110984156 hi060095740
Mormântul lui Romulus, foto: BBC
  • Structura cu mamuți din Rusia

O structură circulară construită din rămășițele a cel puțin 60 de mamuți a fost descoperită în Rusia. Oase de la reni, cai, urși, lupi, vulpi roșii și vulpi arctice, printre alte animale, au fost, de asemenea, utilizate pentru construirea structurii, spun arheologii.

Datând de aproximativ 20.000 de ani, structura are un diametru de 11 m și ar putea avea un acoperiș din piei de animale, au spus cercetătorii. Nu se știe exact care a fost scopul structurii. Ar fi putut fi folosit pentru ritualuri sau, eventual, pentru depozitarea alimentelor.

La acea vreme, bucăți de carne de animale erau încă atașate de oase, ceea ce ar fi făcut ca structura să miroasă destul de ciudat. Arheologii estimează că oasele aveau carne pe ele, deoarece unele erau unite între ele într-un mod care ar fi putut fi făcut doar dacă carnea era încă pe ele.

mamut
foto: smithsonianmag.com/

Sursa: siteul livescience.com a realizat un top al celor mai impresionante descoperiri arheologice în 2020;

Citește și:

7 lucruri bune care s-au întâmplat în 2020

Câte stele sunt pe cer? Și câte galaxii sunt în Univers? Un telescop din Australia a surprins 3 milioane de galaxii în doar 300 de ore

lucruri bune

7 lucruri bune care s-au întâmplat în 2020: de la racheta lui Elon Musk la lupta anti-COVID

Elisabeta Rizea

Clotilde Armand a deschis un nou parc în Sectorul 1: cine a fost Elisabeta Rizea, eroina care îi dă numele