Primăria București a reziliat contractul pentru producția de 100 de troilebuze cu concernul turco-german Bozankaya-Sileo

Bozankaya-Sileo

Bozankaya-Sileo contestă rezilierea de către Municipiul București a Contractului pentru producția a 100 de troleibuze încheiat la data de 15 aprilie 2020.

De unde a început povestea

Concernul Bozankaya-Sileo a participat ca ofertant la licitația publică, anunțată de către Primăria Municipiului București în Sistemul Electronic de Achiziții Publice – SEAP la data de 5 februarie 2019, în vederea producției și livrării a 100 de troleibuze destinate transportului în comun din Municipiul București.

Licitație pe care a câștigat-o Bozankaya-Sileo la data de 1 noiembrie 2019, îndeplinind toate condițiile tehnice și administrative specificate în caietul de sarcini. Conform Contractului încheiat cu Municipiul București, concernul turco-german avea obligația ca livrările de troleibuze să demareze începând cu cea de-a noua lună de la semnarea Contractului, respectiv începând cu luna ianuarie 2021.

Bozankaya Sileo1

Capabilitatea și experiența concernului turco-german de a produce o categorie largă de vehicule de transport în comun cu propulsie electrică, inclusiv troleibuze, conforme cu standardele Uniunii Europene a fost demonstrată în cadrul licitației, iar recunoașterea de către RAR a validității acestei omologări pe teritoriul României a fost prezentată Primăriei Municipiului București conform condițiilor stabilite prin contract, respectiv în termenul de 45 zile de la semnarea contractului.

Primăria s-a sucit la scurt timp

După expirarea termenului de 45 de zile, Primăria Municipiului București a considerat ca nefiind suficientă recunoașterea de către RAR a omologării menționate în acest certificat, deși aceasta atesta fără echivoc capabilitatea producătorului de a produce troleibuzele menționate în contract și a solicitat Bozankaya-Sileo să prezinte o extensie a omologării de tip care să permită înmatricularea imediată pe teritoriul României a troleibuzelor, deși execuția încă nu demarase, iar livrarea acestora urma să înceapă în luna ianuarie 2021.

Deși solicitarea Municipiului București depășea cadrul contractual, iar extensia omologării nu era necesară înainte de livrarea primului troleibuz, concernul a dorit să se conformeze noii solicitări cât mai rapid și a demarat procedurile de obținere a omologării suplimentare.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor eforturilor, ca urmare a efectelor pandemiei COVID 19 – blocaje globale, restricții de călătorie și ore de lucru reduse, furnizarea certificatului suplimentar a fost întârziată și rapoartele de întârziere (certificate de forță majoră), emise de instituțiile oficiale din Germania și Turcia au fost depuse la Municipalitatea București ca dovadă că întârzierea nu a fost cauzată de Bozankaya-Sileo, ci de forța majoră care a afectat întreaga lume.

Primăria a reziliat contractul cu Bozankaya-Sileo

La 29 septembrie 2020, Municipiul București a notificat rezilierea contractului, afirmând că certificatul suplimentar nu a fost livrat în termenul stabilit, ignorând în primul rând obstacolele de forță majoră în furnizarea acestui document nou solicitat, mai mult decât atât, uitând că această solicitare a fost în afara cadrului contractual semnat inițial și, în cele din urmă, a respins în mod greșit experiența dovedită și capacitatea concernului Bozankaya-Sileo de a fabrica și livra troleibuzele acceptate.

Bozankaya Sileo2

La scurt timp după reziliere, Bozankaya-Sile, încă de bună credință, a obținut certificatul de extensie al omologării emis de către omologul RAR din Germania și a inițiat imediat procedurile RAR pentru recunoașterea formală a extensiei omologării, precum și pentru înregistrarea națională a extensiei omologării.

Municipiul București nu și-a schimbat decizia de întrerupere a contractului. Această anulare nu a pus doar concernul Bozankaya-Sileo într-o situație neașteptată și problematică, ci și pe bucureșteni, care se confruntau deja cu un transport public inadecvat și timpi nejustificat de mari de așteptare și călătorie.

Primăria poate pierde 200 de milioane de euro

Prin menținerea rezilierii contractului, Municipiul București riscă, totodată, să piardă finanțarea de 200 de milioane de euro acordată din Fondul Pentru Mediu special pentru aceste troleibuze, deoarece toate cele 100 de troleibuze trebuie fabricate, livrate și plătite până cel târziu la 31 decembrie 2021, iar o nouă achiziție publică nu poate fi efectuată în timp util.

Troleibuzele și tramvaiele Bozankaya, precum și autobuzele electrice sunt utilizate în prezent în sistemele de transport public din multe orașe și metropole din Asia și Europa, inclusiv Germania, Luxemburg, Olanda și Belgia, cu un nivel ridicat de satisfacție și siguranță.

Bozankaya Sileo3

Bozankaya a realizat, de asemenea, proiecte majore la nivel mondial, colaborând cu cele mai importante companii din lume, inclusiv MAN, Alstom, Siemens și Bombardier. Unul dintre cele mai lăudate este „Bangkok Green Line Metro Train” din Thailanda.

În 2015, Frost & Sullivan, firma mondială de consultanță în afaceri și cercetare de piață, a recunoscut Bozankaya pentru realizările sale remarcabile din industria sa și a numit-o „Cea mai bună companie a Europei în 2015” în premiile sale de excelență.

CITEȘTE ȘI » Vaccinare drive-thru în Bucureşti. Centrul e deschis până pe 12 septembrie

Vaccinare drive-thru

Vaccinare drive-thru în Bucureşti. Centrul e deschis până pe 12 septembrie

Cele mai tari 10 pizzerii din București

Cele mai tari 10 pizzerii din București: „Am simțit că am călătorit în Italia pentru o după-amiază”