Câte blocuri sunt în București? Un oraș în care apar cartiere noi în fiecare an are un număr imens de imobile înalte de locuit. De ce? Un motiv e banal: „dezvoltarea” comunistă. Altul e sinistru: obsesia pentru control.
Odată cu industrializarea de după cel de-al Doilea Război Mondial, în București a fost nevoie de cât mai multe spații de locuit.
Marile fabrici și uzine comuniste chemau mulți oameni de pe tot întinsul României pentru imensele lucrări de infrastructură gândite pentru capitală. Practic, fiecare cartier avea uzina lui, precum și salba de blocuri în care să stea muncitorii.
Câte blocuri sunt, până la urmă, în București?
Conform digi24.ro, în prezent, sunt peste 16.000 de blocuri în București. Aceste imobile au peste 705.000 apartamente și ar reprezenta 20% din totalul locuințelor din România, oarecum firesc, în condițiile în care unii situează numărul adevărat de locuitori din Capitală la o cifră în jur de 3.5 milioane de oameni.
Primele mari cartiere dezvoltate pe verticală au fost Titan, Drumul Taberei, Militari și Berceni. Cutremurul din 1977 a dus la o frenezie de construcții noi, după norme actualizate, iar majoritatea s-au aflat în zona Pantelimon.
Interesantă este și o hartă făcută de cei de la teoalida.ro, în care se numără blocurile din București în funcție de anul de ridicare. În noiembrie 2020, siteul ajunsese la aproximativ 9 mii de blocuri comuniste numărate, cu o estimare de „camere cămin 2%, 1 cameră 15%, 2 camere 41%, 3 camere 35%, 4 camere 7%”.
Motivul ascuns al construcției de blocuri în București
„După 1962 au apărut şi primele blocuri mai înalte, P plus 8, plus 10. Şi aşa-zisele blocuri turn. Modernizarea ceauşistă a venit după 1965, care mergea pe ideea destul de absurdă de a controla totul şi a aduce populaţia în blocuri mai uşor de controlat”, spunea Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei, într-un interviu pentru Digi24.
Mai precis: o populație poate fi controlată mult mai ușor când e masată într-o clădire cu o singură ieșire, față de tradiționalele cartiere metropolitate, mahalele, suburbii etc, care se întâlneau în Bucureștiul vechi sau în orașele occidentale.
TOP 3 cele mai înalte clădiri din București sunt și cele mai înalte din România
Stația de metrou Politehnica și fosilele de 80 de milioane de ani