Cele mai frumoase palate din București » Episodul 3: Palate „dispărute”

bae01699bf695736ea1c9af4ba937aac

Cele mai frumoase palate din București. Capitala nu duce lipsă de clădiri emblematice, care pot fi admirate și chiar vizitate.

După episoadele despre palatele celebre și palatele „ascunse”, a venit rândul palatelor dispărute să fie prezentate detaliat. Unele dintre acestea au fost dărâmate, altele mai există pentru a fi explorate în detaliu.

Iată o listă cu cele mai interesante palate „dispărute” din București:

Cele mai frumoase palate din București » Palatul Sturdza

Bucuresti Palatul Gheorghe Sturdza Ministerul de Externe Gheorghe Sturdza Palace in Bucharest 42694006324

Arhitectul Grigore Ionescu l-a descris drept „cea mai amestecată şi mai bizară construcţie din Bucureşti, pe ale cărei faţade îşi dau întâlnire, înfrăţindu-se, elemente de epoci şi stiluri diferite tăiate în materiale de tot soiul şi de toate culorile”.

Clădit de prinţul Grigore M. Sturdza în perioada 1897-1901, somptuosul palat care n-a putut fi integrat în nici un stil arhitectural se găsea în zona Pieței Victoriei, în imediata vecinătate a Palatului Victoria de astăzi, numit iniţial Palatul Consiliului de Miniştri.

Din pricina formei aproape cubice, dar mai ales al stilului eclectic somptuos, clădirea fiind decorată cu foarte multe stucaturi şi ornamente arhitectonice, dar şi cu patru turnuleţe de colţ, Palatului Sturdza i s-a mai spus şi „prăjitura din Capul Podului” sau „prăjitura Sturdzeştilor”.

Cele mai frumoase palate din București » Palatul Ştirbey (Griviţa)

rgd

Palatului Ştirbey din Calea Victoriei a aparţinut prinţului George A. Ştirbey, fratele mai mic al lui Barbu A. Ştirbey. Proiectul a fost realizat în 1911 de arh. Nicolae Ghika-Budeşti (1869-1943) şi a fost identificat în Arhivele Naţionale.

Palatul era cunoscut de protipendada secolului al XIX-lea, şi de la începutul secolului al XX-lea pentru balurile ce se ţineau aici. Un exemplu de astfel de bal este cel care a avut loc în seara de 22 iunie 1843 în cinstea prinţului Albert, fratele regelui Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei, şi cumnat al ţarului Nicolae I, aflat în vizită în Bucureşti. Pentru ultima treime a secolului Constantin Argetoianu nota: „Balul Ştirbey era cel mai select al sezonului”.

Complexul palatului a rămas în posesia familiei Ştirbei pînă în 1948, când a avut loc naţionalizarea. Atunci bunurile spre str. Banului şi pivnițele (inclusiv cea a palatului) revin Întreprinderii de industrializare a vinului. La sfârșitul deceniului 5, începutul celui următor au loc distrugeri însemnate ale decorației interioare a palatului. Între 1954 – 1977, în palat este găzduit Muzeul de Artă Populară. La începutul anilor, se deschide Muzeul Ceramicii şi Sticlei, ce va funcționa până în 1994. În 1988, aici se organizează prima ediţie a Salonului anual de sticlărie şi ceramică.

Nu se cunoaște soarta palatului de pe Calea Griviţei, dar se presupune că a dispărut după bombardamentele din Al Doilea Război Mondial, ce au afectat vechile case şi fostul corp de gardă.

Cele mai frumoase palate din București » Palatul Artelor (Muzeul Militar) – Parcul Carol

palatul artelor 938 001

Palatul Artelor a fost un edificiu construit în București, pe dealul Trocadero (Dealul Filaretului) pentru Expozițiunea Generală București 1906, în locul în care se află în prezent Parcul Carol I.

Palatul, cu o suprafață de 2413 mp, a fost proiectat de Victor Ștefănescu și Ștefan Burcuș și apoi, realizat de inginerul Robert Effingham Grant, directorul general al Societății Române de Construcții și Lucrări Publice, sub conducerea căruia se ridicaseră Palatul Ministerului Agriculturii și Domeniilor, Teatrul Național din Iași etc.

Palatul Artelor adăpostea „Muzeul trecutului nostru”, destinat a conserva „tot ce privește neamul românesc, de la constituirea sa și până în prezent” (1906). În muzeu erau expuse creațiile celor mai reprezentativi pictori români, între care George Demetrescu Mirea, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ion Andreescu.

Sala centrală era dedicată sărbătoririi a „două figuri mari ale neamului nostru: Marele împărat Traian, la originea zămislirii naționalității române, și primul Rege al României, Marele Domnitor Carol I”.

În prezent, pe locul ocupat odinioară de Palatul Artelor este amplasat Mausoleul din Parcul Carol, realizat în anii 1959-1963, după planurile arhitecților Horia Maicu și Nicolae Cucu.

Cele mai frumoase palate din București » Palatul Florescu

f2243b2a9a94b0389916f847992e5e6e

Casa Florescu de pe strada Henri Coandă, de la numarul 22, a fost ridicată după planurile arhitectului Ion. D. Berindey, în anul 1902, purtând amprenta stilului Ludovic al XVI-lea.

Un mic palat, bogat ornamentat și desfășurat pe 3 nivele, care va deveni sediu de centru cultural. Aici a funcționat, printre altele, Goethe Institut – Bucharest.

Cele mai frumoase palate din București » Palatul Societăţii Funcţionarilor Publici

a

Palatul Societății Funcționarilor Publici este un edificiu din București, sector 2, construit între anii 1932-1934 după planurile arhitecților Radu Culcer, Ion C. Roșu. Palatul este construit într-un stil Art Deco. Aflat pe str. Batiștei nr. 14, palatul se găsește în imediată apropiere de Hotelul Intercontinental din București.

După 1945, clădirea a devenit sediu central al Asociației Române pentru Strângerea Legăturilor de Prietenie cu Uniunea Sovietică (ARLUS).

În anii recenți a devenit cunoscută ca sediu al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului București, până în 2014, când instituția s-a mutat pe strada Lipscani, în Hanul Gabroveni, restaurat. Palatul este declarat monument istoric.

Citește și » Cele mai frumoase palate din București » Episodul 2: Palate „ascunse”

Cele mai frumoase palate din București » Episodul 2: Palate „ascunse”

Cele mai frumoase palate din București » Episodul 2: Palate „ascunse”

bucuresti

5 locuri în București unde vor putea fi supravegheați 1200 de copii pentru 2 săptămâni de vacanță