Cine a fost Mița Biciclista, cocota de lux cu o casă incredibilă în București

mita biciclista 1

Maria Mihăescu, poreclită Mița Biciclista, este una dintre femeile care au făcut istorie în București, în interbelic. Cu părul scurt, o raritate în acele vremuri, și cu ochi albaștri scânteietori, Mița Biciclista era damă de companie, una dintre „cocotele de lux” ale Capitalei.

S-a născut la Dideşti, în judeţul Prahova, în 1885. „Fiind o tânără ambiţioasă, Maria acceptă propunerea instalatorului neamţ la care lucra mama sa şi astfel îşi începe cariera de curtezană peste hotare. Devine iniţial amanta regelui Leopold al Belgiei”, notează descopera.ro.

Turul internațional a dus-o la Paris. Acolo ar fi câştigat şi „o bătaie cu flori pe Champs-Elysees, unde a concurat alături de una din frumoasele parizience. A câştigat prin faptul că pielea de pe biciul de la trasură era împodobit cu flori”, conform historia.ro.

Conform zvonurilor, multe capete încoronate și multe celebrități ar fi fost interesate de tânăra din România. S-a vorbit de regele Manuel al Portugaliei, care chiar ar fi cerut-o de nevastă, de pasiunea pe care ar dezvoltat-o nume precum Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga, dar și despre o anumită simpatie pe care chiar regele Ferdinand al României ar fi avut-o pentru frumoasa Maria Mihăescu.

De altfel Ferdinand i-ar fi dăruit casa din Piața Amzei, abia renovată în București, una dintre bijuteriile arhitecturii interbelice în Capitală. Construită de arhitectul N. C. Mihăescu, casa neobarocă cu influențe Art Nouveau are fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni. Clădirea valora la vremea respectivă o sumă uriaşă, peste 4 milioane de lei. De pe urma legăturii cu regele Ferdinand, Mariei Mihăescu i s-a tras porecla de Miţa Cotroceanca, notează adevarul.ro.

casa mita biciclista
Casa Mița Biciclista, în prezent, după restaurare, foto: Wiki

De unde porecla de Mița Biciclista

Întoarsă la București, Mița Biciclista întoarce capete în stânga și în dreapta cu frumusețea și spiritul rebel. Se spune despre ea că ar fi fost prima femeie care ar fi pedalat îmbrăcată în pantaloni în București, iar la începutul secolului 20 câștigase pe toată lumea.

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, scrie despre Miţa Biciclista Alexandru Predescu, conform Adevărul.

Un ziarist îndrăgostit de ea, George Ranetti, i-ar fi dat cu năduf porecla „Mița Biciclista”, în 1898.

mita biciclista
Mița Biciclista, foto: adevarul.ro

Mița Biciclista, în cele mai înalte cercuri

Fără dubii, Maria Mihăescu a fost implicată în cele mai înalte cercuri politice ale vremii. În casa din Piața Amzei, organiza evenimente artistice. Avea servitori, trăsură, mașină coupe, cina întotdeauna la Athenee Palace și mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei. Ca pachetul să fie complet, făcea baie îmbrăcată doar în bikini, o „mini-revoluție” pentru acele vremuri.

Comunismul i-a adus căderea

Mița Biciclista s-a căsătorit abia în 1940, cu generalul Alexandru Dimitrescu. Problemele economice din timpul războiului o forțează să își mențină stilul de viață dând în chirie casa din Piața Amzei, în timp ce ea se refugiază la mansardă. Odată cu sosirea comunismului, casa este naționalizată și ultima sursă consistentă de venit dispare. A murit în sărăcie, la vârsta de 83 de ani.

Legătura din Ferentari, Mihai Viteazul și latina veche. De unde vin numele cartierelor din București

Calea Victoriei și primul semafor din București: strania combinație de om-mecanism

Galeriile Lafayette, primul mall din București. Cum arăta luxul în Micul Paris, promovat de celebrități ca actorii Constantin Tănase sau Lucia Sturdza Bulandra

Bucharest Jewish Film Festival

Bucharest Jewish Film Festival 2020 cu documentare în premieră şi conferinţe speciale

blocuri

500 de blocuri din sectorul 4 intră în proiectare tehnică în vederea accesării fondurilor europene