Cinema Capitol și Grădina de Vară Alhambra din București vor fi readuse la viață

Cinema Capitol

Altădată spații remarcabile, frecventate de lumea bună a Micului Paris, Cinema Capitol și Grădina de Vară Alhambra au rămas, în ultimii ani, doar o umbră a vieții interbelice bucureștene.

Începând cu 2021, echipa Teatrului Independent Elisabeta din București își propune să readucă în circuitul public aceste monumente, pentru a da comunității două noi spații efervescente.

Cinema Capitol, o bijuterie a vremii

În 1912 Cinema Clasic, care avea să devină mai târziu Cinema Capitol, este inaugurat în inima Bucureștiului, transformându-se din punct de vedere structural și arhitectural pe parcursul anilor următori. În 1916 se inaugurează Grădina de Vară Alhambra, care ulterior devine Grădina Capitol.

Primul Război Mondial întrerupe activitatea celor două spații; în 1923 are loc reluarea programului de proiecții cu filmul românesc „Țigăncușa de la iatac”. Războiul nu este singurul eveniment care zbuciumă activitatea cinematografului și a Grădinii de Vară: acestea au fost naționalizate în perioada comunistă, au fost avariate semnificativ la cutremurul din 1977, iar în ultimii ani au fost abandonate de autorități. Cinema Capitol și Grădina de Vară Alhambra reprezentau locuri de întâlnire pentru lumea cochetă a Micului Paris, după cum se poate observa în fotografiile de atunci.

În acest moment, Cinema Capitol și Grădina de Vară Alhambra se află sub administrarea RADEF „RomâniaFilm”, care au depus eforturi pentru readucerea lor la viață.

Începând cu 2021, Asociația Culturală Teatrul Independent Elisabeta din București desfășoară un proiect de reabilitare a celor două monumente, cu scopul de a reda bucureștenilor două spații cu tradiție.

Astfel, Teatrul Cinema Capitol va continua proiecția de filme, cărora li se vor adăuga spectacole de teatru, muzică și alte evenimente culturale asociate. Grădina de Vară Alhambra va deveni un spațiu de socializare, cu spectacole și evenimente ieșite din tipar.

unnamed

Acesta nu este primul proiect desfășurat de asociație pentru readucerea la viață a unui monument istoric. Înființat în 2014, Teatrul Elisabeta poate fi astăzi găsit pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 45, într-un palat interbelic care a servit, de-a lungul timpului, drept locație pentru instituții de rang înalt, de la Clubul Austro-Ungar la Senatul României.

Teatrul Elisabeta este un teatru independent, cunoscut pentru spectacolele sale de comedie atât în București, cât și în marile orașe din țară. Misiunea sa este de a oferi publicului din Capitală evenimente culturale și de divertisment de calitate. Teatrul Elisabeta se află în cea de-a opta stagiune, revenind în forță cu producții și nume noi.

CITEȘTE ȘI » Eveniment special la Muzeul Satului, de Sânziene

Concert Vama la Arenele Romane, doar pentru fanii vaccinați

Concert Vama la Arenele Romane, doar pentru fanii vaccinați

Piața Amzei

Piața Amzei, hub cultural și pol al gastronomiei autohtone