Documentarul „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau după investigația Gazetei Sporturilor, se află pe lista scurtă a Premiilor Oscar la categoriile „Cel mai bun documentar” și „Cel mai bun film străin”.
Producția despre incendiul din 2015, din clubul Colectiv, a avut drept concurență 238 de documentare și filme artistice din 93 de țări. A reușit astfel o performanță unică în istoria cinematografiei românești: să ajungă pe lista scurtă la două categorii ale celor mai râvnite premii din industrie, scrie Libertatea.
Pe lista scurtă sunt 15 filme, iar pe 15 martie vor fi publicate nominalizările. Premiile Oscar 2021 vor avea loc pe 25 aprilie, la Dolby Theatre, din Los Angeles, SUA.
A 93-a decernare a premiilor Oscar a fost deja amânată din februarie 2021 în aprilie. „Oscarurile 2021 vor avea loc în persoană. Transmisiunea TV va fi live, totul se va întâmpla”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Variety, la finalul anului trecut. Nu e încă foarte clară forma exactă în care va avea loc ceremonia, dacă va fi cu public sau dacă se va proceda ca la premiile Emmy, unde gazdele au fost prezente, dar premianții au intrat în direct online.
Fostul președinte american Barack Obama a inclus pe lista filmelor sale favorite din 2020 și documentarul Colectiv.
“La fel ca toată lumea, am fost blocaţi în casă mult timp anul acesta”, a scris Obama pe Facebook. El a precizat că a extins lista pentru a include “povestiri vizuale care mi-au plăcut anul acesta, indiferent de format”.
„Este o mare împlinire pentru noi că jurnalişti din toată lumea văd în Colectiv ceea ce este de fapt. Un film despre nevoia si curajul avertizorilor de integritate şi a jurnalismului de investigaţie, de a expune fapte sistemice de corupţie din partea guvernului, un film care ne arată de fapt cât de mult avem nevoie de presă pentru a fi cu adevărat o democraţie funcţională”, a declarat regizorul Alexander Nanau.
„Colectiv”, nominalizarea României la Oscar
Un documentar observaţional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la moartea a 64 de oameni. Filmul urmăreşte autorităţi şi jurnalişti, căutând să expună adevărul. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate.
Este prima oară când un documentar este propunerea României pentru premiile Academiei Americane de Film. „Colectiv” are un scor de 94 din 100 pe Metacritic, cea mai mare platformă internațională de recenzii de filme.
O recenzie pentru “Colectiv” a venit și de la un alt ziar prestigios. Vorbim de The New York Times: “Unele documentare asigură că lumea este un loc mai bun atunci când se termină, inegalitatea fiind astfel expusă; altele insistă că lumea ar putea fi mai bună. “colectiv” nu oferă astfel de remedii paliative. În schimb, schiţează un exemplu utopic onest, emoţional, demodat, despre ceea ce este nevoie pentru a face lumea mai bună sau măcar mai puţin îngrozitoare”.
Iar jurnaliștii de la Los Angeles Times notează: “Dacă filmul Moartea Domnului Lăzărescu a fost o dramă care s-a desfăşurat cu un realism de neclintit, atunci Colectiv este un documentar marcat de sentimentul de urgenţă al unui thriller, în care competenţele dubioase ale managerilor de spitale şi specificul protocoalelor de transplant pulmonar devin într-un fel la fel de captivante ca orice secvenţă de urmărire dintr-un thriller”.
“Colectiv” a ajuns deja la cele mai importante festivaluri
Trebuie amintit că premiera mondială a filmului “Colectiv” a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian. Mai mult premiera nord-americană la Toronto International Film Festival.
„Ce nu s-a schimbat și încă trăiește cu acest mecanism de a inventa o realitate paralelă, a minți și a se preface este politicul românesc. Vedem că oamenii își doresc o schimbare. Au început să aleagă oameni în poziție de administrație care aduc schimbare. Societatea Civilă construiește spitalele, nu statul.
Avem exemplul celor de la Dăruiește Viața care au construit un spital din donații private ale cetățenilor pentru că taxele au fost furate în loc să facă spitale. Societatea Civilă la Piatra Neamț tocmai construiește un spital modul Covid-19. Asta ne arată că societatea românească este o societate modernă care știe ce vrea și știe care îi sunt valorile. Din păcate mai avem mult de lucru să schimbăm și administrația și să scoatem acești incompetenți numiți politic în toate instituțiile statului care ne aparțin nouă”
Alexander Nanau, regizor „Colectiv”, pentru RFI
Citește și » Filmul Colectiv, cel mai bun film străin la premiile oferite de Societatea Naţională a Criticilor de Film din America