„Colegiul Național Gheorghe Lazăr – 160 de ani de învățământ românesc”, expoziție tematică

Colegiul Național Gheorghe Lazăr

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” anunţă deschiderea expoziţiei „Colegiul Național Gheorghe Lazăr – 160 de ani de învățământ românesc”.

Organizat cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea renumitei instituții de învățământ, proiectul expoziţional va fi accesibil publicului începând de vineri, 18 decembrie 2020, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

Anul 2020 marchează împlinirea a 160 de ani de la înființarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ liceal din București.

Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă marcată de profunde schimbări în toate sferele de activitate care au avut ca rezultat final modernizarea în ansamblu a societății, istoria colegiului se întrepătrunde cu istoria învățământului românesc.

131903153 10164610569030438 4742206148646580011 o

Documente istorice de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr

În acest context, în cadrul muzeului, vor fi expuse în premieră documente, planuri de lecții, programe analitice, manuale, materiale de uz didactic și fotografii – fragmente din istoria de peste un secol și jumătate a liceului aflat în apropierea parcului Cișmigiu. De asemenea, va fi lansată o nouă lucrare monografică „Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Monografie 1860 – 2020”, publicată la editura Monitorul Oficial de profesorul Sorin Mărgărit.

Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr” poate fi considerat un liceul al elitelor, o instituție unde au fost formați o parte din intelectualii notabili ai României, care și-au obținut consacrarea în domenii variate, precumꓽ

  • literatură (George Călinescu, Tudor Vianu, Ion Barbu)
  • științe (Costin Nenițescu, Aurel Perșu,. Mircea Malița)
  • arhitectură (Petre Antonescu, Ion Cerchez, Emil Prager)
  • muzică (Dinu Lipatti, Margareta Pâslaru, Mihai Constantinescu)
  • teatru (Constantin Tănase, Liviu Ciulei, Florian Pitiș, George Mihăiță)
  • istorie (Mircea Djuvara, Constantin Giurescu, Scarlat Lambrino)

Acest proiect expozițional a fost realizat cu sprijinul Liceului Teoretic ,,Horia Hulubei” din orașul Măgurele. De asemenea, au contribuit cu piese din colecțiile proprii Victor Marin, Daniel Mladin, Daniel Obreja, precum și Asociația „Muzeul Jucăriilor”.

Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 18 decembrie 2020 – aprilie 2021, şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

Citește și » „Diana, eroina de la Sala Dalles”, expoziție specială, la Muzeul Național de Istorie a României

eroina de la Sala Dalles

„Diana, eroina de la Sala Dalles”, expoziție specială, la Muzeul Național de Istorie a României

Cozonacul

Cine a inventat cozonacul + Rețeta lui Adi Hădean pentru cozonac cu nucă