Cât de pregătit este Bucureştiul pentru un cutremur major? Cea mai periculoasă capitală europeană!

cutremur

Pericol de cutremur în Capitală? 350 de clădiri din Bucureşti sunt încadrate în clasa I de risc seismic. Bucureştiul este capitala europeană cea mai expusă din acest punct de vedere. Multe clădiri din Capitală sunt expertizate acum 20 de ani.

Bucureştiul este capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic. Numai în Bucureşti sunt peste 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc, la care se adaugă încă aproximativ 2.150 de clădiri încadrate în diferite clase de risc. Toate aceste clădiri reprezintă un real pericol pentru locatari.

Conform unei analize a celor de la Ziarul Financiar, statistic, cutremure cu magnitudinea de 6 grade apar în Vrancea la aproximativ 10 ani, în timp ce seisme de 7 grade la fiecare 33 ani, iar cele cu magnitudinea de peste 7,5 grade la fiecare 80 de ani. Ultimul seism de peste 7 grade (7.1 grade pe scara Richter) a fost pe 30 August 1986, în urmă cu 33 de ani.

Trei cutremure s-au produs luni dimineaţă în România

Seismele au avut magnitudini de 2,4, 3 şi 2,1, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Primul cutremur, de magnitudine 2,4, a avut loc la ora 03.32, în judeţul Vaslui, la adâncimea de 6 kilometri, iar epicentrul s-a aflat la 43 km sud de Iaşi, 48 km nord-est de Bacău, 109 km vest de Chişinău şi 155 km nord de Galaţi.

La 03.58 s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea 3, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 72 km est de Braşov, 88 km nord-est de Ploieşti, 105 km sud de Bacău, 120 km vest de Galaţi, 121 km vest de Brăila şi 140 km nord de Bucureşti.

De asemenea, la ora 04.34, tot în judeţul Vrancea, a mai avut loc un cutremur slab cu magnitudinea 2,1, la adâncimea de 75 km.

Explicația specialistului în cutremure

Seria cutremurelor din ultimele ore nu trebuie să ne îngrijoreze, susţine seismologul Gheorghe Mărmureanu.

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel ce cutremure într-o lună, dar acest lucru nu însemnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an!”, spune acesta.

„Sigur, au mai fost şi unele intermediare cum a fost cel din 1802 sau chiar şi cel din 1977. Ca să aveţi o imagine, trebuie să vă spun că la cutremurul din 1838 acceleraţiile au fost atât de mari încât în zona Prahova s-au format falii apreciabile. Practic, pământul s-a rupt pe alocuri din cauza violenţei seismului”

Gheorghe Mărmureanu, seismolog

Citește și » Contract de 18,6 milioane de euro pentru 2.000 de stații STB. Primele 500 au fost deja montate

targ

Târg cu meşteri şi anticari, de vineri până duminică, la Muzeul Ţăranului Român

cele mai înalte clădiri din București

TOP 3 cele mai înalte clădiri din București sunt și cele mai înalte din România