Dirijorul Cristian Măcelaru, concert special pe 13 decembrie la Ateneu

Cristian Măcelaru
Cristian Măcelaru

Un concert al Orchestrei Române de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Măcelaru, va putea fi ascultat în direct de la Ateneul Român, duminică, 13 decembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

Programul va cuprinde Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major, op. 73, „Imperialul” de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr. 41 „Jupiter”, KV 551 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Solistul concertuluin dirijat de Cristian Măcelaru, organizat în parteneriat de Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Filarmonica „George Enescu”, este pianistul Simon Trpceski.

Cine e Simon Trpceski

Trpčeski are o amplă experienţă concertistică alături de orchestre precum Concertgebouworkest, Russian National Orchestra, WDR Sinfonieorchester, Orchestre National de France, New York Philharmonic, China Philharmonic şi Sydney Symphony Orchestras. El susţine în mod regulat recitaluri solo în oraşe precum New York, Paris, Munchen, Praga, São Paulo, Sydney, Beijing, Tokyo sau Londra, unde a fost recent Artist in Residence la Wigmore Hall.

Cu susţinerea KulturOp – Macedonia, Trpčeski lucrează regulat cu tineri muzicieni din Macedonia pentru a cultiva noua generaţie de artişti a ţării. Născut în Macedonia, Trpčeski a studiat cu Boris Romanov, a fost BBC New Generation Artist şi a primit Royal Philharmonic Society Young Artist Award in 2003.

Cristian Măcelaru – dirijor premiat cu Grammy

Dirijorul Cristian Măcelaru, 40 de ani, născut la Timișoara, revine astfel alături de Orchestrele Naţionale de Tineret ale României, cu care colaborează de mai mulţi ani. Actualmente el este la pupitrul WDR Sinfonieorchester (Koln, Germania) şi Orchestre National de France.

Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestre National de France din Paris, una dintre cele mai importante orchestre din Europa, începând cu septembrie 2021, şi-a început activitatea în această postură cu un an mai devreme.

Măcelaru a fost distins în 2020 cu premiul Grammy pentru dirijat, cu înregistrarea făcută pentru Decca Classics cu Concertul pentru vioară de Wynton Marsalis, cu Nicola Benedetti şi Philadelphia Orchestra.

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional sprijinit de Fundaţia „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov” şi Lanto Communication.

Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”.

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” implică diverse activităţi de dezvoltare creativă, cu scopul de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră alături de dirijori şi solişti de renume internaţional.

Citește și » Cum își petrec românii timpul liber în pandemie: 35% citesc cărţi, iar 88% ascultă muzică

Charter către Republica Dominicană - noutate absolută pentru România

Charter către Republica Dominicană – noutate absolută pentru România

Expoziţia „Bucureştiul Istoric - mix, desen, stil, arhivă” prezintă creațiile unor arhitecți emblematici

Expoziţia „Bucureştiul Istoric – mix, desen, stil, arhivă” prezintă creațiile unor arhitecți emblematici