Galeriile Lafayette, primul mall din București. Cum arăta luxul în Micul Paris, promovat de celebrități ca actorii Constantin Tănase sau Lucia Sturdza Bulandra

Galeriile Lafayette, primul mall din București
Galeriile Lafayette, primul mall din București, foto: uct-media.com

Au fost Galeriile Lafayette primul mall din București și din România? Înainte de Mall Vitan, prima construcție occidentală care a purtat cu adevărat numele de mall după anii 1990, Galeriile Lafayette, actualul magazin Victoria, au reprezentat în Bucureștiul interbelic un reper al luxului.

Pe Calea Victoriei, lângă clădirea Bucharest Financial Plaza, există o construcție în stilul ArtDeco. Ridicată în 1928, clădirea a fost proiectată de Herman Clejan (1886-1955), un arhitect care a pus în primul rând accent pe funcționalitatea imobilului, cum era curentul în arhitectura timpului.

galerii
Magazinul Victoria, foto: Wiki
  • Aici s-au înființat Galeriile Lafayette, primul mall din București, un magazin universal cu raioane diverse, pe 5 etaje și parter, în care cumpărătorii puteau să achiziționeze ce doreau dintr-o singură vizită.
84712050 3070822282950003 2956462737024090112 o
Reclamă la Galeriile Lafayette, foto: bucurestiivechisinoi.ro

Galeriile Lafayette, primul mall din București și „unicul magazin universal din România”

Bucureștiul a fost cunoscut în interbelic drept „Micul Paris”, așa că oamenii de afaceri care au închiriat clădirea au luat legătura cu celebrul brand din capitala Franței și au înființat Galeriile Lafayette din București în 1928.

A fost primul mare magazin universal din România, după modelul magazinelor cu spaţii mari de expunere din Paris. Era un magazin modern, luxos, dotat cu lift interior, având coloane şi pe jos marmură roșie, informează Agerpres, care amintește de marketingul impresionant al acestui mall în miniatură.

Astfel, notează sursa citată, o reclamă din 1937 menționa că „Galeriile Lafayette sunt aprovizionate din timp de centrala din Paris cu mărfuri de ultimă modă”. În magazin lucrau în jur de 750 de persoane, ajutate de alte 500 de persoane care aveau grija de imobil etc.

„Magazinul se mândrea cu raioane de pânzărie și lenjerie, galanterie bărbătească și de damă, mătăsărie, stofe, blănuri, confecții, tricotaje, încălțăminte, articole de sport, covoare și perdele, articole de voiaj și de menaj, porțelanuri, produse de toaletă și parfumerie, mercerie, flori, lămpi și lustre, jucării. Produsele proveneau atât din țară, cât și din străinătate, de la mărci recunoscute pe plan mondial”, informează viabucuresti.ro.

Lângă Galeriile Lafayette a fost construit un hotel, demolat după cutremurul din 1977. Rămas teren viran, pe acest loc a fost construit Bucharest Financial Plaza, fosta clădire BCR, după anii 1990.

Constantin Tănase, la raionul de chiloți de mătase

Sursa citată dă și câteva detalii interesante despre o politică de marketing nouă în epocă. Actori celebri ca Maria Filoti, Lucia Sturdza Bulandra sau Constantin Tănase au fost recrutați în 1932 pentru a vinde pe raioane, iar ultimul s-a dus la chiloți de mătase pură, acolo unde convingea clienții de calitatea produselor.

6
Raionul de jucării din Galeriile Lafayette, primul mall din București, foto: muzeuljucariilor.ro

Primul mall din București devine magazinul Victoria

După perioada cu farmec din interbelic, în timpul comunismului, Galeriile Lafayette au fost naționalizate, iar mallul s-a transformat în Magazinul Victoria, marcă pe care o păstrează până în prezent. Între timp, în București au apărut malluri luxoase, după 1990, în majoritatea cartierelor importante, cu multă populație, iar Galeriile Lafayette nu și-au recăpătat splendoarea de altădată.

Calea Victoriei și primul semafor din București: strania combinație de om-mecanism

Spitalul Colțea, primul spital din București. Ce vechime extraordinară are

primul semafor din București

Calea Victoriei și primul semafor din București: strania combinație de om-mecanism

Cărtureşti Carusel

Imagini spectaculoase la Cărtureşti Carusel » Tapiserie în realitate augmentată