Ce se întâmplă cu apa roșie a lacului din Parcul IOR? Un ONG susține că a fost infestată cu materii fecale!

Ce se întâmplă cu apa roșie a lacului din Parcul IOR? Un ONG susține că a fost infestată cu materii fecale
Ce se întâmplă cu apa roșie a lacului din Parcul IOR? Un ONG susține că a fost infestată cu materii fecale

De mai multe săptămâni, apa lacului din Parcul IOR din București are o culoare roșiatică.

Au avut loc două investigații pe această temă, una a celor de la Apele Române, care au găsit valori normale ale indicatorilor de calitate, și una a Fundației Eco Civica, ce afirmă că e vorba de materii fecale în apă.

Parcul IOR, probleme cu lacul: ar putea fi infestat cu materii fecale!

„În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituție, împreună cu Apele Române, a intervenit imediat, a efectuat un control pe lacul IOR și a prelevat probe de apă.

După analiza probelor la un institut abilitat, a reieșit clar că lacul e plin de fecale! A reieșit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriți și amoniu. Ceilalți indicatori sunt o treaptă mai sus. Fiind lac natural, ce are la bază 3 izvoare, și nu apă curgătoare, potențialul poluator neluând in calcul acest lucru, s-a produs acest fenomen de înroșire pentru că întreaga cantitate de fecale deversată a intrat in reacție cu apa din lac, neexistând fenomenul de diluție și ,,deplasare” a poluării specifice apelor curgătoare.

Garda are identificat un potențial poluator și a dispus PS3 să facă verificările necesare identificării sursei de… fecale”, a scris pe Facebook Fundația Eco Civica.

Parcul IOR, reacția Apelor Române cu privire la culoarea lacului

Apele Române au comunicat, tot pe Facebook: „Din analizele preliminare ale apei lacului IOR efectuate de către laboratorul nostru, indicatorii de calitate respectiv cei fizico-chimici și biologici se situează în jurul valorilor normale. Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3. Acesteia i s-a solicitat să continue monitorizarea calității apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât și al faunei acvatice, deși nu există mortalitate piscicolă”.

Instituția precizează că analizele au fost solicitate în cadrul unui control coordonat de către Garda Națională de Mediu care a fost sesizată cu privire la modificarea culorii apei lacului.

Ce spun vizitatorii din Parcul IOR despre culoarea lacului

Locuitorii din zonă trec zi de zi prin Parcul IOR și se întreabă, cu uimire, care ar putea fi cauzele acestui fenomen. Ei au fost intervievați de Digi24:

„Noi ne-am gândit că ar putea fi niște alge dezvoltate cât a fost cald sau poate o substanță? O substanță de curățare. Toxic nu e, pentru că sunt multe păsări care stau în apă. Nu am mai văzut și stau de ceva vreme în zonă”, mărturisește un bucureștean. 

„Ori au deversat ceva, ori de la frunze”, spune o femeie. 

„Cred că e vorba de alge, poate s-au descompus”, este de părere un alt locuitor din zonă. 

„E roșie de la un capăt la altul, nu am văzut niciodată așa”, arată o altă femeie.

„Frunzele cad în apă și cred că de acolo această culoare”, crede un alt trecător.

Citește și » Analiză Google pe baza căutărilor în ultimele 12 luni: ce au căutat și cumpărat online românii în pandemie

dezvoltarea Bucureştiului

Proiecte de 7 miliarde de euro pentru dezvoltarea Bucureștiului

Pro TV anunță noua variantă a site-ului voyo.ro

Pro TV anunță noua variantă a site-ului voyo.ro » Poți urmări „Las Fierbinți” și alte producții emblematice ale trustului