Marmorosch Blank, una dintre cele mai vechi bănci româneşti, a devenit hotel de lux

Marmorosch Blank

Construită în urmă cu peste o sută de ani, o clădire din Centrul Vechi al Bucureștiului ce era sediul băncii Marmorosch Blank a fost restaurată în totalitate și transformată într-un hotel luxos cu 217 camere.

Noul hotel de pe Strada Doamnei nr. 4 aparține unui grupul lituanian. Piesele de rezistență ale noului hotel sunt vechiul seif în care a fost amenajat un bar, și biroul primului proprietar, Iacob Marmorosch, transformat într-un apartament prezidențial.

Seiful fostei bănci se află în subsolul clădirii și a fost restaurat în totalitate. Acum adăpostește băuturi. Un bar care are pereți din beton groși de un metru și o ușă din oțel groasă de aproximativ 40 de cm, cu sisteme de închidere complet funcționale. Are două încăperi în care se află peste 3.100 de cutii valorice.

Marmorosch G4Media6
Marmorosch Blank FOTO G4MEDIA.RO

O altă piesă de rezistență a actualului hotel o constituie biroul lui Iacob Mormorosch care a fost transformat într-un apartament prezidențial.

Istoria băncii este legată şi de personajul principal din „Moromeții”. Din romanul lui Marin Preda aflăm că Ilie Moromete a primit din partea sucursalei judeţene a băncii Marmorosch Blank înştiinţarea că are de restituit un împrumut de 5 000 lei plus dobânda. În caz de nerestituire, banca atrăgea atenţia că se va folosi de formele legale pentru a intra în posesia banilor. Era vorba de titlul de proprietate asupra pământului pe baza căruia banca acordase suma.

Istoricul Băncii Marmoroch Blank

Palatul Băncii Marmorosch Blank se află chiar lângă Banca Națională, în Centrul Vechi. A fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu şi a fost construit într-un stil neoromânesc care îmbină mai multe tendinţe: bizantine, gotice, dar şi moldoveneşti. În interior, palatul este decorat în stilul Art Nouveau şi Art Deco.

Construcția a fost realizată la comanda Băncii Marmorosch, Blank & Co., care a funcționat aici până la naționalizare. Ulterior, în clădire a funcționat Banca de Investiții, iar după Revoluția din 1989, Banca Română de Dezvoltare/ În anul 1993, BRD a realizat o extindere a sediului vechi spre strada Eugeniu Carada care constă într-o mare structură vitrată cu un acoperiș curb, lipsită de valori cultural-istorice și despre care istoricii spun că influențează negativ perspectiva asupra monumentului istoric. Această extindere a fost desființată în ultimii doi ani.

Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea, a făcut studii la Paris și a fost discipol al lui Ion Mincu, ulterior devenind profesor la Școala de Arhitectură. A fost unul din cei mai renumiți arhitecți ai epocii și unul dintre principalii promotori al stilului neoromânesc. El a fost autorul mai multor proiecte de edificii publice și de locuințe care ilustrează sintetizarea unor elemente preluate din arhitectura românească veche.

Sediul Băncii Marmorosch Blank & Co. este una dintre cele mai reprezentative creații ale acestui stil, alături de alte clădiri publice proiectate de arhitect, precum actualul sediu al Primăriei Municipiului București, Primăria din Craiova, Gara Fluvială și Catedrala din Galați, Palatele de justiție din Buzău și Botoșani.

Sediul fostei bănci are o dublă însemnătate. Este opera unui remarcabil arhitect român şi este reprezentativă pentru stilul neoromânesc.

Marmorosch G4Media3
Marmorosch Blank FOTO G4MEDIA.RO

Detalii interesante despre banca Marmorosch Blank

Banca Mormorosch Blank a fost sediul uneia dintre cele mai vechi și mai importante instituții financiare din România. Începuturile ei sunt plasate în anul 1848, când Iacob Marmorosch, negustor de coloniale și alte produse de import de pe strada Blănari din București, a intrat în activitatea cu operațiuni financiare, prin acordarea de împrumuturi.

Partea de activitate bancară a fost îndrumată de Iacob Löbel, unul din marii finanțiști ai vremii, ajuns apoi directorul sucursalei Băncii Imperiale Otomane din Constantinopol. După retragerea acestuia din urmă din activitate în anul 1863, locul lui a fost luat de tânărul Mauriciu Blank, recent întors de la studii comerciale și financiare din străinătate. Din această tovărășie a rezultat banca Marmorosch Blank care s-a dezvoltat continuu și a avut la rândul său un rol decisiv în dezvoltarea industriei românești începând cu ultimul sfert al veacului al XIX-lea.

Criza mondială din anii 1929-1933 a avut repercusiuni grave și asupra vieții bancare. Împreună cu alte instituții bancare importante, Banca Marmorosch Blanka încetat plățile, iar deponenții și-au pierdut banii. Situația a fost reversibilă și odată cu înviorarea economiei, banca s-a refăcut, continuând activitatea până la momentul naționalizării, în anul 1949.

CITEȘTE ȘI » Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Nova

Artişti din România, Spania, Marea Britanie, Letonia, Canada participă la festivalul Nova de la Bucureşti

Grădina Alhambra

Grădina Alhambra se redeschide după aproape 30 de ani