Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă așteaptă la o serie de evenimente în următoarea perioadă. Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte. Iată ce urmează la muzeu.
Școala altfel pentru părinți și copii
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București organizează on-line, în 12 noiembrie 2020, a treia ediție a Conferinței Naționale de Educație Muzeală. Temele de anul acesta, Școala altfel pentru părinți și copii și Muzeul virtual, provoacă specialiștii la discuții despre adaptarea activităților cultural educative la situația aparte de anul acesta. A reușit mediul online să înlocuiască interacțiunea fizică cu muzeul?
Vor participa specialiști din muzee, universități, licee, școli și grădinițe, centre și ONG-uri, cât și reprezentanți ai Ministerului Culturii, precum și alte instituții din domeniul educației.
Programul Conferinței invită specialiștii la o discuție aplicată despre programele de educație muzeală în general și în particular, despre activităţile specifice pentru fiecare categorie de public, beneficiar sau facilitator al ofertei educaţionale a instituţiilor de cultură – de la expoziţia permanentă, la expoziţiile temporare, programe educative, publicaţii etc. –, despre comunicarea prin intermediul activităților extrașcolare și programe oferite de muzeu.
Întâlnirea va fi şi o bună ocazie de a împărtăși experiențele în domeniul educației muzeale, de a face schimb de idei și de a identifica soluții la problemele cu care se confruntă muzeele în contextul pandemiei virusului SARS-CoV-2.
Conferința este organizată respectând regulile impuse de Ordinul comun al Ministerului Culturi și Ministerul Sănătății nr. 3245/1805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii în vigoare din 26 octombrie 2020.
Icoana ordotoxă – lumina credinței
Expoziția este organizată de Patriarhia Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, și include lucrări ale participanților concursului omonim, la cele trei secțiuni: icoană pe lemn, frescă și miniatură. Prin tehnica și stilul lucrărilor înscrise în concurs, candidații au urmărit tematica anului 2020.
Potrivit Preafericitului Patriarh Daniel, „obiectivul specific circumscris tematicii anului omagial constă în evidenţierea rolului pe care arta bisericească îl îndeplineşte în pastoraţia părinţilor şi copiilor, aducând la lumină modele de familii sfinte şi totodată activitatea a numeroşi filantropi ortodocşi români”.
Premierea câștigătorilor a avut loc în ziua de 9 septembrie 2020, la Palatul Patriarhiei, în sala Europa Christiana.
Expoziția poate fi vizitată în continuare, în sala H. H. Stahl a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00.
Proiect special la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
AFAPRR – Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a Uniunii Artiștilor Plastici din România organizează „Sărbătoarea Breslei”, începând din 2015, împreună cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, gazda și totodată partenerul său tradițional, cel mai vizitat obiectiv cultural din Bucureşti.
Evenimentul este pilonul principal al expozițiilor filialei, alături de Anuala de artă religioasă și restaurare, găzduită de asemenea de Muzeu, în primăvară. Proiectul a fost inițiat de Cristian Olteanu, președinte al AFAPRR (2014-2018), continuat de dr. Irina Sava, președinte al AFAPRR din 2018.
Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00, în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2020, la Sala „Gheorghe Focșa” a Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Șos. Kiseleff nr. 28, sector 1, București.
Deschiderea filialei noastre AFAPRR: Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România către ceilalţi artiști care fac parte din alte filiale (bucureștene și teritoriale) ale Uniunii Artiștilor Plastici din România: pictură, sculptură, grafică, arte decorative etc. este concretizată prin faptul că anual pe simeze sunt lucrări realizate în diverse tehnici, realizate de zeci de artiști din filialele menţionate, evident alături de creatorii de artă religioasă și de restauratorii membri AFAPRR a UAP din România.
„Frumosul nu expiră”
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 28 octombrie – 11 noiembrie 2020, în Casa Glod din incinta muzeului, la expoziția „Frumosul nu expiră”. Autor: Corina Petre.
Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia grafică promoția 2010 Corina Petre i-a avut coordonatori pe profesor univ. dr. Mihai Mănescu și pe lector univ. dr. Ovidiu Croitoru. Încă din primii ani de studiu la Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” se remarcă prin participări la manifestări artistice și culturale.
Are o bogată activitate în țară și în străinătate ca participant, coordonator și organizator de târguri, ateliere, saloane, festivaluri, concursuri de artă, schimburi interculturale pentru care a fost distinsă cu numeroase premii.
Preocupările artistice continuă prin antrenarea sa în activități didactice dedicate atât tinerilor cât și adulților desfășurate în instiuții de învățămînt de stat și particulare, în cadrul unor asociații și fundații.
Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 și 17:00.
Citește și » Vânzările de Black Friday ar putea scădea în 2020 cu 20%, la 240 milioane euro