Muzeul Național de Artă al României: „Poveștile crucii » Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”

Muzeul Național de Artă al României: „Poveștile crucii » Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”
Muzeul Național de Artă al României: „Poveștile crucii » Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”

„Poveștile crucii » Sculptură miniaturală de tradiție bizantină” e noua expoziție temporară la Muzeul Național de Artă al României.

Deschisă pe 5 decembrie, expoziția poate fi vizitată la Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53. Program: miercuri – duminică, 11 – 17)

Realizată la Muzeul Național de Artă al României de curatorul Lucreția Pătrășcanu, expoziția propune un registru conturat prin elemente de spiritualitate și cult.

Muzeul Național de Artă al României – 60 de lucrări inedite

„Poveștile crucii » Sculptură miniaturală de tradiție bizantină” prezintă publicului aproximativ 60 de lucrări din colecția de Artă Veche Românească, majoritatea inedite.

Cele mai multe dintre lucrările expuse sunt cruci sculptate și ferecate în argint aurit, care au fost folosite în cult (cruci de procesiune, de mână și pentru masa altarului), alături de care sunt etalate și obiecte de devoțiune privată, precum icoane sculptate și pandantive de forme diverse (circulare și rectangulare, mici diptice sau triptice).

Realizate în perioada cuprinsă între începutul secolului XVI și mijlocul secolului XIX, piesele conturează evoluția acestui gen artistic în Țările Române. Astfel de piese se regăsesc pe toată aria de influență bizantină, din sudul Dunării și până în Rusia.

Între piesele prezentate se disting câteva cruci ferecate de mari dimensiuni, de o calitate artistică excepțională și o însemnătate cu totul specială, ce au fost dăruite de voievozii Alexandru Lăpușneanu, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu celor mai importante dintre ctitoriile lor – Mănăstirile Slatina, Cotroceni și Hurezi.

Expoziția de la Muzeul Național de Artă al României poate fi vizitată până în iunie 2021, conform programului, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Accesul este gratuit, în baza biletului de vizitare pentru Galeria Națională de la sediul central.

Muzeul Național de Artă al României – Chivotul de la Hurezi

128491149 3648464041881213 1460736571760533095 o

Considerat ,,cel dintâi chemat” dintre apostoli și menționat de toate cele patru evanghelii, Sfântul Andrei a fost pescar în Capernaum, alături de fratele său Simon Petru. Tradiția Bisericii îi atribuie misiunea propovăduirii evangheliei în Scytia Minor (Dobrogea), ajungând până în Rusia.

În Galeria de Artă Veche Românească de la Muzeul Național de Artă al României este expusă o icoană lucrată în email policrom pe o plăcuță din argint aurit, care face parte din cinul apostolilor ce decorează toată partea inferioară a chivotului de la Mănăstirea Hurezi.

În anii 1691-1692, în timp ce biserica cea mare a mănăstirii încă se construia, domnitorul Constantin Brâncoveanu şi soţia sa Maria alcătuiesc zestrea de odoare a acesteia – chivotul, candele, cățui, cruci și evanghelii cu ferecătură.

De dimensiuni impresionante și o bogăție decorativă nemaiîntâlnită, chivotul de la Hurezi este piesa cea mai reprezentativă de acest fel din țara noastră. Fără a putea fi atribuit unui atelier, acesta a fost o comandă unică și specială.

Repertoriul decorativ vegetal pare să vină din sfera stilistică transilvăneană, în timp ce întreaga ornamentică figurativă, realizată în metal ciocănit şi email policrom, tipurile de impostare ale personajelor şi chiar cromatica emailului trimit către un atelier sud-dunărean. Chivotul se află expus în Galeria de Artă Veche Românească.

Citește și » Expoziţie specială, la 145 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

Cum își petrec românii timpul liber în pandemie

Cum își petrec românii timpul liber în pandemie: 35% citesc cărţi, iar 88% ascultă muzică

„Piranesi. Arhitecturi și fantasme”

„Piranesi-Arhitecturi și fantasme” » Expoziție temporară spectaculoasă la MNAR!