Puțini știu că există o legătură interesantă între fostul Teatru Național București și o clădire modernă de pe Calea Victoriei, Hotelul Novotel.
Clădirea de sticlă a Hotelului Novotel se află fix lângă Palatul Telefoanelor, o clădire interbelică ce a fost construită în stilul american, una dintre bijuteriile perioadei în București. Palatul Telefoanelor a devenit țintă pentru bombardamentele aviaței Germaniei Naziste, la câteva zile după ce România a părăsit pe 23 august 1944 alianța cu puterile Axei.
Totuși, bombardamele din al Doilea Război Mondial nu au fost foarte precise, iar aviația germană a lovit o altă clădire, aflată fix în apropiere, primul Teatru Național din București, denumit așa în 1875, când era director Alexandru Odobescu.
Teatrul Național București, 1000 de locuri și „lumânări de seu”
„Teatrul Național (Teatrul cel Mare) a fost construit în perioada 1848-1852, iar istoria sa a fost scrisă pornind de la nume vechi, precum Ion Heliade Rădulescu, Ion Câmpineanu sau Alexandru Ghica. Prima reprezentație a avut loc la data de 31 decembrie 1852, cu piesa Zoe sau Un amor romanesc, urmată de piese clasice, jucate pe marile scene ale lumii. Marii actori români și-au petrecut o bună parte din viață acolo unde astăzi este recepția hotelului Novotel”, scrie pe siteul lanțului hotelier din care face parte clădirea.
Clădirea teatrului a fost una destul de impresionantă pentru vremea ei.
„Sala în întregime avea 1000 de locuri, era socotită a treia în Europa ca mărime, și avea o acustică excelentă. În primii doi ani de la deschidere, teatrul a fost luminat cu lumânări de seu iar din 1854 s-au folosit lămpi cu ulei de rapiță. Mai târziu, teatrul a fost luminat cu gaz aerian și apoi, cu lumină electrică”
Descrierea de pe Wikipedia
După bombardamentul din 1944, Teatrul Național a fost mutat în 1973 pe locul pe care se află acum, Piața Universității. Pe Calea Victoriei, terenul a rămas abandonat până în 1990, după Revoluție, când francezii au decis să ridice o clădire modernă. Ca un omagiu pentru fostul Teatru Național, au copiat intrarea clasică, porticul elegant construit cu aproape un secol și jumătate în urmă.
Citește și:
Stația de metrou Politehnica și fosilele de 80 de milioane de ani
Muzeul Național de Artă. El Greco și Rembrandt la București și alte 5 capodopere de văzut