2021 se pregătește să vină cu o misiune importantă: cea a speranței de mai bine. Anul care tocmai se încheie a adus transformări importante în felul în care oamenii se adaptează unei schimbări profunde, în interacțiunea cu sine și ceilalți.
Editura Trei aduce 7 cărți care îi pot ajuta pe cititori să fie mai bine cu ei înșiși, în căutarea unui nou echilibru.
De la stres și traumă socială, la conceptele de rușine și stimă de sine și până la iubire și vindecare, fiecare carte oferă câte o perspectivă plină de empatie, în viziunea autorilor specialiști în psihologie și psihoterapie.
1. Mă vindec de complexe și deprimări, de Christophe André & Muzo
Micile complexe, lipsa de încredere în sine, căderea într-o stare de melancolie și diversele anxietăți pot perturba viețile într-un mod profund. Soluțiile propuse de celebrul psihoterapeut Christophe André, ilustrate cu benzile desenate pline de umor ale lui Muzo, îi vor ajuta pe cititori să-și regăsească buna dispoziție. În cărți poți găsit exact de ai nevoie!
2. Rușinea. Scapă de ea, regăsește-ți bucuria de a trăi și întărește-ți stima de sine, de Joseph Burgo
În paginile acestei cărți, Joseph Burgo susține faptul că stima de sine nu crește prin laude și încurajări neîncetate, ci depinde de stabilirea unor obiective și îndeplinirea lor. Iar pentru construirea unei stime de sine autentice este necesar să învățăm din întâlnirile noastre cu rușinea, în loc să ascultăm și să ne repetăm la nesfârșit afirmații și gânduri pozitive.
3. Cine sunt eu într-o societate traumatizată? Cum ne determină viaţa dinamicile relaţiei agresor-victimă şi cum ne eliberăm de acestea, de Franz Ruppert
„Este nevoie ca noi, fiecare pentru sine și împreună, să lucrăm la propria sănătate psihică. Trebuie să încetăm cu toții să ne mai traumatizăm reciproc și să ne transformăm în victime și agresori. Totodată, sunt sigur că ori de câte ori cineva îmi spune că trebuie să servesc cutare sau cutare scop așa‑zis superior, el n‑ar dori de fapt decât ca eu să mă pun în slujba strategiilor lui de supraviețuire în condiții de traumă”, spune Franz Ruppert, specialist în psihoterapia traumei și profesor la Universitatea Catolică de Științe Aplicate din München.
4. Dragoste nesigură, de Leslie Becker-Phelps
Dragoste nesigură este o invitație la cunoașterea și recunoașterea problemelor de atașament care otrăvesc relațiile, folosind în acest scop exemple și chestionare, într-un mod de lucru interactiv și incitant. „Oricât de trist ar părea”, consideră autoarea acestei cărți.
Leslie Becker-Phelps este psiholog, psihoterapeut, autor și speaker. Coordonează pagina dedicată relațiilor pe blogul WebMD și are propria practică privată în New Jersey.
Cărți perfecte pentru un 2021 mult mai bun
5. Din dragoste de viață, de Erich Fromm
„Fromm nu era nici vrăjitor, nici cărturar. Talentul său de a-și lăsa inima să vorbească odată cu mintea e o calitate care, cândva, era cunoscută sub numele de înțelepciune”, îl caracterizează Hans Jürgen Schultz pe autorul acestei cărți „Din dragoste de viață”, cea mai recentă apariție la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru toți.
Abordând teme ca plictisul în societatea modernă sau nevoile fabricate, cărora se adaugă considerații despre originea agresivității, interpetarea viselor, iubire sau politică, „Din dragoste de viață” este un ghid util de trecut prin perioade dificile și un ajutor esențial care îndeamnă la meditație asupra temelor importante ale vieții.
6. Terapia stresului. O abordare comportamentală rațional-emotivă, de Albert Ellis, Jack Gordon, Michael Neenan, Stephen Palmer
Scrisă de specialiști cu mulți ani de experiență, bucuria acestei cărți prezintă abordarea comportamentală rațional-emotivă pentru terapia stresului, atât de necesară în perioada actuală.
Numeroasele studii de caz oferă posibilitatea de a lega teoria de practică, oferindu-le cititorilor cadrul conceptual și metoda științifică a gândirii raționale, pentru a‑i ajuta astfel să‑și diminueze distresul (suferința psihică) și să‑și atingă obiectivele personale.
7. Nu ne mai înțelegem deloc! Cum să trecem cu bine prin perioada ușilor trântite (de la 12 la 17 ani), de Isabelle Filliozat
Perioada adolescenței, dificilă și pentru părinți, dar și pentru copii. Pentru a o traversa cu bine, mai ales în timpurile actuale, adolescenții au nevoie de părinții lor – să le fie alături și nu să-i tragă de mână, spune autoarea cărții, cunoscută pentru promovarea parentingului pozitiv.
Filliozat explorează în cartea de față psihologia adolescenților, dar și anumite aspecte biologice și fiziologice care pot pune într-o nouă lumină motivațiile acestora, ce rămân adesea necunoscute atât pentru părinți, cât și pentru cei tineri. Isabelle Filliozat este psihoterapeută și specialistă în educație școlară, directoarea Școlii pentru Inteligențe Relaționale și Emoționale din Aix-en-Provence și dedicată dezvoltării personale.
Citește și » Expoziţia „Bucureştiul Istoric – mix, desen, stil, arhivă” prezintă creațiile unor arhitecți emblematici