Turismul de business din București a scăzut cu 85% față de 2019 și creează mai probleme hotelierilor, care sunt pe minus în acest an.
Reprezentații hotelurilor din Capitală sunt aproape de colaps din cauza lipsei activității. Turismul de business din București contribuia decisiv la veniturile acestora.
„Aproximativ 70% din turişti erau turişti de business, iar în mod particular pentru Epoque Hotel, peste 85% din oaspeţi erau străini. Astfel, hotelul a fost afectat substanţial de restricţiile impuse. La noi vin în general oameni din top management, dar şi din corporaţii cu sucursale în România, foarte mulţi antreprenori, călători cu afaceri şi investiţii în România“
Diana Popescu, proprietarul hotelului de cinci stele Epoque din zona Cişmigiu a Capitalei, pentru zf.ro
Turismul de business din București, în scădere din martie
În lunile ianuarie şi februarie 2020, hotelierii au înregistrat venituri cu până la 28% mai mari faţă de 2019. În luna martie a început însă trendul descendent.
Astfel, în intervalul martie-octombrie 2020, veniturile au scăzut cu 85% faţă de intervalul similar din 2019. „Evenimentele sunt zero, iar ca grad de ocupare estimăm optimist 15-18%”, se plâng deținătorii de hoteluri din București.
În 2019, cei mai mulţi turişti de business au fost înregistraţi în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova şi Iaşi. Topul destinaţiilor de business a inclus şi Ploieşti şi Mamaia.
Turismul de business din București era pe un trend ascendent
Dacă nu era pandemia, turismul de afaceri trebuia să crească în 2020, conform estimărilor, cu cel puţin 12%. Acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă.
Domeniile de activitate care implică cel mai mare număr de călătorii în interes de afaceri sunt industria farma, de audit, petrolieră şi bancară, arată o analiză a companiei GoTravel, specializată pe zona de turism corporate.
Potrivit analizei, turiştii care călătoresc în scopuri de business preferă în special hotelurile de patru stele, localizate cât mai aproape de zona lor de interes. Durata medie a unei călătorii de afaceri este de trei zile, iar tariful mediu pentru o noapte de cazare variază între 40 şi 67 de euro.
Citește și » Atmosfera Bucureștiului interbelic recreată de Muzeul Municipiului București