Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că este probabil ca din luna septembrie să existe decizia de a administra doza trei sau rapelul pentru vaccinul anti-COVID, acesta urmând să fie făcută pentru personalul medical şi persoanele cu risc.
Cele mai importante declarații făcute de Valeriu Gheorghiţă, despre vaccin
- Există discuţii în momentul de faţă legat de administrare rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză deşi în mod corect vorbim de rapel şi nu de doza trei la persoanele care fie au un risc crescut de expunere şi aici vorbim de pildă de categoria personalului medical şi personalul social şi persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
- Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, în primul rând pentru personalul medical care se află la risc crescut de expunere faţă de această infecţie şi continuând cu pacienţii vulnerabile, cei peste 65 de ani şi cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice.
- Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală, practic o persoană care are istoric de trecere prin boală şi a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicaţie de a face rapeluri cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun
El a precizat că înainte de a fi luată această decizie este aşteptată hotărârea Agenţiei Europene a Medicamentului, autorităţile fiind interesate de datele de siguranţă şi de imunogenitate. Gheorghiţă a menţionat că numărul de doze de vaccin este suficient şi nu se va mai face un decalaj între etape ca la debutul campaniei de vaccinare.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că în ultimele opt săptămâni s-a înregistrat în ţara noastră o creştere de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta.
- Până pe data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânala a proporţiei cazurilor confirmată cu varianta Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8% în săptămâna 29.
- Este o creştere de circa de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână 56%, mai mult de jumătate dintre ele au avut rezultat variantă virală Delta comparativ cu săptămâna precendentă, săptămâna 28 în care din totalul secvenţierilor efectuate 33% au avut ca rezultat varianta Delta