vinereaverde e un nou program al Guvernului. Arbori pe marginea arterelor, stații de autobuze și treceri de pietoni umbrite natural, mini-păduri urbane și perdele forestiere la marginea Sectorului 1.
Toate acestea sunt incluse în proiectul „Plantare 50.000 arbori”, care urmează se fie demarat de Primăria Sectorului 1.
Proiectul se referă la 50.000 de arbori noi, excluzând replantările (înlocuiri de arbori uscați) sau mutările unor copaci plantați în spații inadecvate.
„Avem nevoie de un oraș verde în care nivelul de poluare să fie cât mai mic. Vom planta 50.000 de copaci care vor îmbunătăți substanțial standardul de viață al comunității locale pentru că fiecare arbore plantat este o investiție în sănătatea noastră și a generațiilor viitoare”, a declarat primarul Clotilde Armand, despre #vinereaverde.
#vinereaverde, 12 martie – prima zi a proiectului
În prima etapă a proiectului, vor fi plantați cu prioritate arbori în alveolele goale din aliniamentele stradale și vor fi create perdele de arbori în zonele de protecție CFR. Deja angajații administrației locale cu atribuții în acest domeniu au demarat acțiunea de inventariere a alveolelor goale.
Pentru derularea acestui amplu proiect, Primăria Sectorului 1 va colabora cu Ministerul Culturii, instituția care eliberează avizele pentru plantări de arbori în zonele protejate, precum și cu Adminstrația Lacuri Parcuri și Agrement București și Primăria Municipiului București.
„Am deschis deja pentru cetățeni, la sfârșitul anului trecut, Parcul Elisabeta Rizea din zona Piața Presei Libere și am inaugurat primul sector din promenada verde, o zonă fără mașini și fără poluare. Îmi doresc ca, la sfârșitul acestui mandat, Sectorul 1 să fie insula verde a Bucureștiului în care cetățenii să respire un aer curat și în care să aibă la dispoziție infrastructura necesară pentru a practica transportul durabil”, a mai precizat primarul Sectorului 1.
#vinereaverde, campanie de PR?
Ministerul Mediului a lansat ”Vinerea Verde”, o campania prin care vrea să încurajeze utilizarea transportului alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.
Sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.
”Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.
CITEȘTE ȘI » Auchan, schimbare importantă. Până în 2025, toate ambalajele produselor marcă proprie vor fi 100% ecologice