Ambrozia aduce amenzi! Proprietarii de terenuri, obligaţi să îndepărteze planta până pe 30 iunie

ambrozia

Ambrozia e un pericol real! Proprietarii de terenuri au obligaţia de a aplica metode de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei până la data de 30 iunie, iar în caz contrar vor primi avertisment, iar ulterior amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, informează Primăria Sectorului 5.

„Proprietarii de terenuri au obligaţia de a aplica metodele de prevenire, combatere şi distrugere a acestei buruieni până la data de 30 iunie, conform legii. Dacă în urma controlului efectuat în perioada 1 iulie-15 iulie nu vor fi luate măsurile specifice de combatere, proprietarii de terenuri vor primi un avertisment.

Dacă după al doilea control se constată că aceştia nu s-au conformat, agenţii Poliţiei Locale Sector 5 îi vor sancţiona cu amendă contravenţională ce pleacă de la 1.000 lei şi poate ajunge la 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice”, se arată într-un comunicat al primăriei.

Proprietarii de terenuri au obligaţia de a înştiinţa în scris autoritatea locală după efectuarea acestor lucrări.

În urma controalelor efectuate de către Poliţia Locală Sector 5, mai mulţi proprietari de terenuri au fost înştiinţaţi cu privire la infestarea terenurilor cu ambrozie. Acestora li s-au recomandat mai multe metode pentru combaterea infestării cu ambrozie, iar pentru mai multe informaţii li s-a pus la dispoziţie şi numărul de telefon al Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, menţionează sursa citată.

Ambrozia, o buruiană sub incidenţa legii

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă cu origini nord-americane a cărei prezență se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, remarcată ȋn primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fânului”.

Ȋn România, Ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite și calde sau pe malurile râurilor de câmpie, fiind o expresie clară a denumirii populare de Iarba pârloagelor.

Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3000 de seminţe anual. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic, 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante, care determină ȋn fazele uşoare un strănut repetat şi ȋnroşirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită.

Analizând aria de răspândire a ambroziei, precum şi simularea distribuţiei polenului la nivel european se poate concluziona că ȋn România cotele de alertă privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe bună dreptate.

CITEȘTE ȘI » Traseele de tramvai care funcționează pe Bd. Vasile Milea vor fi modificate începând cu 25 mai

tramvai

Traseele de tramvai care funcționează pe Bd. Vasile Milea vor fi modificate începând cu 25 mai

Romexpo

Vaccinare fără programare la centrele de la Romexpo