REPORTAJ la Arcul de Triumf » Obiectivul impozant din centrul Bucureștiului, o adevărată lecție de istorie

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf din București a fost proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922, renovat în perioada 1935-1936, și din nou renovat începând din 2014.

El comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Arcul de Triumf are 27 m înălțime, cu o singură deschidere și este de formă paralelipipedică. Machetele au fost executate de artiști plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Rușchița, pe lângă sculptorii autohtoni, s-a apelat și la un număr de zece sculptori din Italia.

arcul de triumf 1

Împreună cu Catedrala Încoronării din Alba Iulia, cu Mausoleul de la Mărășești, cu Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, și cu Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I, Arcul de Triumf se numără printre monumentele care comemorează participarea României la Primul Război Mondial de partea Aliaților, la finalul căruia aproape toate teritoriile locuite de români s-au găsit pentru prima dată reunite la un loc.

Arcul de Triumf nu este primul monument de acest gen ridicat în capitala României, el fiind precedat de câteva construcții provizorii cu semnificații asemănătoare, care au marcat, succesiv, victoria României în războiul de independență (1878), jubileul celor 40 de ani de domnie ai regelui Carol I (1906) și revenirea familiei regale române din exilul de la Iași (1918).

arcul de triumf 2

Pe Arcul de Triumf pot fi observate câteva elemente arhitecturale cu semnificație istorică

  • Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de nord, care amintește de încoronarea Majestăților Lor Regele Ferdinand și Regina Maria la Alba-Iulia: „Liberator de neam și întregitor de hotare prin virtutea ostașilor săi vrednici urmași ai eroilor creștinătății Ferdinand I Domn și Rege al românilorși-a făcut intrarea la 16 octombrie 1922 în cetatea sa de scaun a Bucureștilor după încoronare la Alba Iulia”
  • Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de sud, care aduce aminte de victoria în Primul Război Mondial: „După secole de suferințe creștinește îndurate și lupte grele pentru păstrarea ființei naționale, după apărarea plină de sacrificii a civilizației umane, se îndeplini dreptatea și pentru poporul român, prin sabia Regelui Ferdinand, cu ajutorul întregii națiuni și gândul Reginei Maria”
  • Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de est, dedicată oamenilor politici și de cultură care au făcut posibilă Unirea: „Glorie celor ce prin lumină, minte și puterea sufletului au pregătit unitatea națională”
  • Inscripția centrală de pe frontonul fațadei de vest, care amintește de eroii de război care au luptat pentru Unire: „Glorie celor ce prin vitejia și prin jertfa lor de sânge au înfăptuit Unitatea Națională”
arcul de triumf 4
  • Lista localităților unde s-au purtat bătălii în Primul Război Mondial, reprezentată chiar pe interiorul Arcului: „CERNA”, „JIU OLT”, „DRAGOSLAVE”, „NEAJLOV”, „OITUZ”, „MĂRĂȘTI”, „MĂRĂȘEȘTI”, „RĂZOARE”, „VRANCEA”, „MUNCELU”, „COȘNA”, „BUDAPESTA”
  • Mesajul Regelui Ferdinand, la 27 august 1916, cu prilejul intrării în război
  • Proclamația către țară rostită de Regele Ferdinand la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, cu prilejul încoronării ca Rege al României Mari
  • Efigiile Regelui Ferdinand și Reginei Maria, pe fațada sudică
  • Stema Regală a României (în forma ei veche, de dinainte de 1922, varianta mijlocie), reprezentată în două basoreliefuri simetrice aflate sub Arc
arcul de triumf 6
  • Cifrul Regal al Majestății Sale Regelui Carol al II-lea, în timpul domniei căruia a fost construită forma actuală a monumentului
  • Medalionul intitulat „Bărbăția”, pe fațada de nord a Arcului, de sculptorul Ion Jalea, cu referire la deviza „Bărbăție și credință”.
  • Medalionul intitulat „Credința”, pe fațada de nord, de sculptorul Constantin Baraschi
  • Câteva date ale confruntărilor din Primul Război Mondial pe frontul românesc: (15 august 1916, 8 ianuarie 1918, 24 octombrie 1918, 10 noiembrie 1918)
arcul de triumf 5

Arcul de Triumf se poate vizita gratuit, până în octombrie

Primăria Municipiului Bucureşti anunţă deschiderea Arcului de Triumf pentru vizitare, în fiecare weekend şi în zilele de sărbători legale, începând cu 05 iunie 2021, până pe 17 octombrie 2021. Monumentul va putea fi vizitat gratuit, între orele 11:00 – 22:00. Ultima persoană va intra în interiorul monumentului la ora 21:30. Traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat.

arcul de triumf 7

Cum se ajunge la Arcul de Triumf?

Arcul de Triumf este accesibil cu transportul public respectiv cu metrou și/sau cu autobuzul sau tramvaiul. Cu metroul se poate folosi stația de metrou Aviatorilor (pe magistrala 2). Cu autobuzul se folosesc linile 131, 282, 330) sau de la Aeroport autobuzul 783; de asemenea, se poate folosi și tramvaiul 41 (stația Cașin) care face legatura între Nordul Bcureștiului și partea sa de Sud-Vest.

CITEȘTE ȘI » Noaptea Muzeelor 2021: spectacole, concerte sau tururi interactive, în 185 de spaţii

creșa

Creșa „Ariel” din sectorul 3 a fost oficial inaugurată, de primarul Robert Negoiță

EURO 2020

Transport gratuit pe liniile STB pentru participanții la EURO 2020 » PMB, detalii importante pentru suporteri