Asociațiile de proprietari de la blocurile din Cartierul Aviației își doresc să beneficieze de un sistem ultramodern, eficient și prietenos cu mediul de încălzire a imobilului, bazat pe tehnologii de ultimă generație.
Nu mai puțin de 74 de blocuri din acest cartier s-au înscris în programul “Termoficare de la soare”, prin care administrația locală a Sectorului 1 și-a propus încălzirea locuințelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece și furnizarea de apă caldă menajeră pe toată perioada anului prin intermediul pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice.
Din aceste 74 de imobile, specialiștii Primăriei Sectorului 1 vor selecta în perioada următoare 10 blocuri care vor fi incluse în proiectul pilot al Programului Termoficare de la Soare care va fi derulat în cursul acestui an.
Cele 10 blocuri din cartierul Aviației care vor fi incluse în proiectul pilot vor fi selectate pe baza unor criterii transparente și obiective cum ar fi: numărul de persoane înregistrate la întreținere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, costul cu încălzirea pe persoană din bloc, temperatura medie a agentului termic livrat etc.
Energie verde prin panouri fotovoltaice și pompe de căldură
Prin programul “Termoficare de la soare”, în blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcție de situația din teren, și vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, fără să fie afectată instalația internă de încălzire sau terasa blocului. Nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul “Free Standing” prin care nu se găurește terasa.

Acest sistem este omologat și certificat la nivel internațional. De asemenea, aceste panouri fotovoltaice nu vor afecta acoperișul întrucât greutatea întregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, încadrându-se astfel, fără probleme, în limitele constructive ale unui imobil. Toate operațiunile pentru instalarea sistemului au loc în spatii comune, sunt minim invazive și nu implică lucrări în apartamentele individuale.
Pompele de căldură au o eficiență medie de 300-400%, convertind energia electrică și căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate). Facem precizarea că panourile fotovoltaice nu produc apă caldă, dar alimentează cu energie electrică pompa de căldură, iar aceasta produce și apă caldă menajeră și agent termic pentru încălzire.
Costuri de 1.500 de lei/apartament pentru proprietari
Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei din care Primăria își propune să susțină 90% din sumă. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăși suma de 1.500 lei/apartament.
Acest sistem va reduce costurile cetățenilor cu încălzirea locuinței, va reduce poluarea cauzată de centralele individuale și alte surse de încălzire și va ridica standardul de viață al locatarilor prin furnizarea de energie termică atunci când este necesară, fără sincope și folosind tehnologii ultramoderne.
CITEȘTE ȘI » Piața Matache. Concurs de arhitectură pentru revitalizarea urbană