Casa Miclescu se modernizează! Bijuteria zace în ruină de ani de zile

Casa Miclescu

Casa Miclescu e o moștenire arhitecturală nepereche din centrul Bucureștiului. Imobilul aflat pe Bulevardul Kiseleff la numărul 35-37 a ajuns însă o ruină. Iar pe zi ce trece, mai cade câte o bucățică din istoria orașului. Primăria Sectorului 1 vrea să-l readucă la frumusețea de altă dată

Casa Miclescu, clădirea-monument a fost construită la începutul secolului al XX-lea, în stil neoromânesc, după planurile realizate de arhitectul Ion Mincu. O adevărată bijuterie, unde s-au organizat baluri la care au participat ani buni membri ai familiilor Cantacuzino, Brâncoveanu și Sturdza.

Acum, la Casa Miclescu mișună șerpii și șobolanii. Bălăriile sunt la ele acasă. Are acoperișul degradat în totalite, obiectele de decor au început să cedeze, ușile sunt rupe, ferestrele sunt sparte, iar mobilierul a fost pus pe foc de cei care au pătruns ilegal în casă.

Ultimul proprietar al casei, Radu, fiul avocatului Jean Miclescu, a murit în 1990, după 40 de ani petrecuți în subsolul vilei care îi aparținea. De atunci a început haosul. În 1994, descendenții familiei au vândut drepturile de proprietate, pe care le-a preluat impresarul Ilarian Pușcoci, cunoscut în lumea fotbalului drept Sică Pușcoci.

În Casa Miclescu s-a filmat “Felix si Otilia”

Evenimentele de la Casa Miclescu au avut loc în 1971, dar e părăsită din 1994, când ultimul proprietar a murit. Acum, clădirea nu mai are tavan, ușile sunt rupte, geamurile sunt sparte, iar mobilierul a fost pus pe foc de cei care se refugiază aici.

Acest imobil este în prezent proprietate privată. Pentru a începe procesul de restaurare, reabilitare și al reda comunității locale, el trebuie expropriat pentru cauză de utilitate publică.

În acest scop, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței Consiliului Local Sector 1 de joi, 25 noiembrie 2021, se află un proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local al Sectorului 1 de a hotărî cu privire la asocierea dintre Sectorul 1 și Municipiul București pentru finalizarea procedurilor de expropriere și a finanțării în comun a lucrărilor de reabilitare, modernizare și reconversie funcțională a imobilului fostului Hotel Dunărea.

„Clădirile de patrimoniu reprezintă cartea de vizită a unei capitale europene, iar grija față de istoria orașului trebuie să fie una dintre principalele preocupări ale unei administrații locale. Din păcate, din nepăsare, incompetență sau, uneori, din complicitatea fostelor administrații ale Bucureștiului cu mafia imobiliară multe dintre bijuteriile arhitectonice ale Capitalei sunt astăzi în paragină și oferă un aspect deplorabil orașului nostru”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

CITEȘTE ȘI » Hotel Dunărea intră în consolidări serioase! Anunțul făcut de primăria sectorului 1

Hotel Dunărea

Hotel Dunărea intră în consolidări serioase! Anunțul făcut de primăria sectorului 1

Christmas Market

Christmas Market în sectorul 6! Lumințele se aprind pe 25 noiembrie