Centrala termică pe gaz sau centrala termică pe lemne? Care este cea mai bună?

Centrală termică

Centrală termică cu cărbuni, cu lemn, cu gaze naturale, cu curent electric. Trăim într-o zonă a lumii în care aproape 6 luni pe an avem nevoie de încălzirea locuințelor. Din fericire, există o mulțime de opțiuni prin care putem obține acea încălzire.

Dintre toate, însă, cele mai eficiente și cele mai utilizate sunt încălzirea cu gaze naturale și încălzirea cu lemn.

Lemnul este o resursă prezentă peste tot, ușor de exploatat și cu o eficiență mare în încălzire, în timp ce gazul natural este o resursă ce oferă flexibilitate maximă, nu necesită efort pentru exploatare și poluează mult mai puțin decât alți combustibili.

Centrala termică pe gaz sau centrala termică pe lemne? Care este cea mai bună?

Atunci când alegi tipul de centrală pe care vrei să ți-o instalezi, trebuie să iei în calcul o serie de factori:

  • Costul combustibilului. Analizează oferta gaze naturale din zonă și accesul la rețeaua de gaze. Este posibil ca locuința în care vrei să instalezi centrala să fie la distanță mare de rețea, ceea ce generează costuri în plus. De asemenea, trebuie să analizezi costul lemnului în zonă;
  • Ușurință de exploatare. Cu siguranță, gazul este mult mai ușor de exploatat decât lemnul;
  • Spațiul pe care îl ai la dispoziție. Pentru o centrală pe lemne este nevoie de mult mai mult spațiu decât pentru una pe gaz;

În funcție de aceste detalii, poți lua o decizie privind cea mai buna centrală pentru tine. Ambele au avantaje și dezavantaje.

probleme cu centrala termica un forumist a rezolvat situatia eficient 206350

Care sunt avantajele și dezavantajele pentru centrala termică pe lemne?

Centrala pe lemne este o opțiune excelentă în zonele în care accesul la gaz este inexistent. Există două tipuri de centrale pe lemne: cu gazeificare sau cu ardere clasică. Ambele vin cu avantaje și cu dezavantaje. La modul general, avantajele centralelor pe lemne sunt următoarele:

  • Sunt foarte variate ca dimensiuni și capacitate de încălzire;
  • De multe ori pot fi alimentate și cu alte tipuri de combustibil, cum ar fi peleții sau cărbunele;
  • Costul de exploatare este mic, mai ales în cazul în care locuiești într-o zonă de exploatare a lemnului. De asemenea, costurile de întreținere sunt destul de mici;

Din păcate, centralele pe lemne necesită o încărcare frecventă cu combustibil și în comparație cu centralele pe gaze, sunt mult mai greoaie.

Care sunt avantajele și dezavantajele pentru centrala termică pe gaz?

Per total, centrala pe gaz este mult mai avantajoasă. Combustibilul este ieftin (mai ales dacă alegi un furnizor cu o oferta potrivită pentru tine), nu este nevoie de spațiu pentru depozitarea lui, iar flexibilitatea în utilizare este maximă.

verificare revizie centrala termica

Rețelele de gaze naturale sunt din ce în ce mai extinse, fiind găsite atât în aglomerările urbane, cât și în localități de sat. Este adevărat că nu oricine are acces la gaze naturale, însă numărul celor care au este foarte mare.

Investiția într-o centrală pe gaze naturale poate să fie mai mare decât investiția într-o altă centrală, însă este una justificată, deoarece este amortizată rapid.

CITEȘTE ȘI » OMV Petrom susține cu 300.000 de euro programul „Vreau la școală”

Vreau la școală

OMV Petrom susține cu 300.000 de euro programul „Vreau la școală”

apartamente noi

Apartamente noi aproape de centrul Capitalei. Cum arată noul ansamblul rezidențial, din sectorul 4