Mașinile Google Street View se întorc în România primăvara aceasta. În următoarele luni, ele vor străbate șosele țării și vor vizita peste 100 de localități, cu scopul de a actualiza imaginile din orașe, șosele și autostrăzi pe Google Maps.
Preluarea de imagini 360 în România va începe vineri, 26 martie. Mașinile Google vor acoperi zone și localități din toată țara, de la București, Constanța, Călărași, Ploiești, Onești sau Pașcani, și până la Sibiu, Cluj, Sighetul Marmației sau Arad. Lista actualizată și completă a zonelor care vor fi fotografiate de mașinile Street View în România poate fi consultată AICI.
Street View este un serviciu popular oferit de Google Maps, în prezent fiind disponibil în mai mult de 85 de țări, inclusiv în Arctica și Antarctica. În Street View, oamenii pot vedea imagini la 360° din numeroase locuri ale lumii, fie șosele, orașe, monumente istorice, repere culturale, natura sălbatică (pe pământ, pe sau în apă) și chiar spațiu.
Serviciul este disponibil și în Google Earth și aplicația Google Maps pentru telefoanele mobile. Google a preluat peste 16 milioane de kilometri de drumuri cu imagini Street View, o distanță care ar putea înconjura globul de mai mult de 400 de ori.
Serviciul Street View este disponibil în România începând cu 2010, când au fost publicate primele imagini din cele mai importante orașe pe Google Maps.
Acoperirea la nivelul întregii țări s-a realizat în 2012, atunci când au fost preluate imagini de pe 40.000 de km de drumuri, 39 de orașe și sute de obiective turistice. Extinderea Street View în România a continuat constant, fiind actualizate imaginile din marile orașe și adăugate diferite obiective turistice, precum Salina Turda, Castelul Bran, Cetatea Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal sau fluviul Dunărea.
Cea mai recentă actualizare a imaginilor în România a avut loc în 2019, când au fost preluate imagini din cele mai importante orașe din România și zonele adiacente acestora, precum și șosele care le conectează. În 2018, în parteneriat cu WWF România (World Wildlife Fund), peste 1500 de kilometri de canale și drumuri din Delta Dunării au fost fotografiate, pentru ca orice persoană cu o conexiune la internet să poată explora virtual frumusețile ei prin imaginile Street View.
Cu ce se realizează fotografierea pentru Google Street View?
Automobilul Street View
Am evoluat mult de la lansarea inițială în S.U.A, din 2007, iar acum am extins fotografiile la 360 de grade pentru a prezenta locații de pe toate cele șapte continente.
Street View Trekker
Cu Trekker este posibilă prezentarea mai multor locuri de pe glob, locuri care pentru mașină, tricicletă, cărucior sau snowmobil sunt inaccesibile. Acest rucsac ușor de purtat este echipat în partea de sus cu un sistem de camere, iar portabilitatea sa ne permite să colectăm imagini în timp ce se execută manevre în spații strâmte și înguste sau locații accesibile numai pe jos.
Căruciorul Street View
Un grup de iubitori de artă din echipa Google a dorit să aducă tehnologia în muzeele din întreaga lume. Astfel, a fost necesar să dezvoltăm un sistem care să poată încăpea prin ușile unui muzeu și să poată naviga printre sculpturi.
Pentru această primă incursiune în spații interioare s-au instalat toate echipamentele necesare pe un cadru mai mic: un vehicul de mici dimensiuni pe care a fost montat un sistem de camere foto, denumit Cărucior. Cu ajutorul acestuia au fost preluate imagini nu numai din interiorul muzeelor, dar și din interiorul altor locații, cum ar fi Casa Albă sau stadioane.
Snowmobilul Street View
Ne-am gândit că ar fi distractiv să ducem camerele foto și pe pârtii. Timp de câteva weekenduri, cu ajutorul câtorva bucăți de cherestea, bandă adezivă și hard diskuri suplimentare, învelite în jachete de schi pentru a rezista condițiilor de îngheț, echipa a putut să monteze cu succes echipamentul pe un snowmobil. Acum, cei care merg cu schiurile, cu snowboardurile și cu rachetele de zăpadă pot să exploreze Whistler Blackcomb Mountain și ținutul deluros, acoperit de zăpadă al stațiunilor din jur.
Tricicleta Street View
Pentru orașele cu străzi înguste, a fost nevoie să ne gândim la un vehicul suficient de solid încât să susțină Trekkerul Street View. Echipa noastră a descoperit că pentru a intra pe aleile micuțe, motocicleta Selis Robin din Indonezia este o soluție excelentă. Faceți cunoștință cu tricicleta Street View. Un suport suplimentar a fost construit special pentru acest vehicul, pentru a oferi mai multă stabilitate Trekkerului Street View.
CITEȘTE ȘI » Primăria din Sectorul 4 a inițiat licitația publică pentru amenajarea parcului „Tudor Arghezi”