Hanul Solacolu intră în consolidări! Istoria clădirii arse în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Hanul Solacolu

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că lucrările pentru reabilitarea monumentului Hanul Solacolu pot începe, după ce a fost rezolvată problema exproprierii, astfel că Municipiul Bucureşti a devenit proprietar.

Dan a explicat faptul că vor fi accesaţi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma clădirea într-un spaţiu cultural.

El a publicat şi o imagine cu actuala clădire şi modul în care va arăta Hanul Solacolu după renovare.

271428412 470586494417770 8207090564022039673 n
Hanul Solacolu

Nicușor Dan, undă verde pentru Hanul Solacolu

„Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureştiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul Bucureşti devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranţă a clădirii. Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spaţiu cultural de ţinută pentru bucureşteni”, a scris Nicuşor Dan.

Hanul Solacolu, unul dintre obiectivele de patrimoniu a cărui restaurare ar putea revitaliza întreaga zonă a Moşilor Vechi, se afla în urmă cu şase ani pe lista de priorităţi a Ministerului Culturii, alături de alte monumente semnificative pentru patrimoniul bucureştean.

ISTORIC Hanul Solacolu, conform Hotnews

Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Construcția a fost afectată de un incendiu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și-a păstrat caracterul de locuință până spre sfârșitul anilor ’80, când a fost în pericol de demolare.

Pe lângă valoarea arhitecturală, hanul prezintă și o valoare memorială internațională, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independenţă, fapt amintit de o placă comemorativă, amplasată pe faţada clădirii de ambasada Bulgariei.

image 2021 03 18 24673377 0 hanul solacolu 8
Hanul Solacolu

După anii 90, clădirea a fost în grija Primăriei Capitalei fiind locuită de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL sau care ocupau ilegal spaţiul.

Hanul Solacolu a fost restituit în natură în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora – Emilia, Solacolu Bucur – Cristian şi Solacolu Ion Şerban în baza Dispoziţiilor Primarului General nr. 981/2003 şi nr. 1192/2003. De atunci a fost lăsat în paragină.

În 1997, aflat încă în proprietatea Primăriei Generale, hanul a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric, dar nu s-a întâmplat nimic.

În anul 2010, acoperișul clădirii s-a prăbușit. „Ni s-a luat o clădire salubră, o clădire decentă în centrul Bucureştiului şi ni s-a dat înapoi o groapă de gunoi. Am alcătuit un proiect de reabilitare a clădirii, de redare a funcţionalităţii ei. Realizarea acestui proiect implică o sumă foarte mare de bani pe care nu o avem. Am încercat să găsim investitori însă nu am găsit”, a declarat presei unul din moştenitorii clădirii, în 2010, după ce acoperişul Hanului Solacolu s-a prăbuşit, iar subiectul a ajuns în atenţia presei.

CITEȘTE ȘI » Taxe și impozite 2022 » Peste 30.000 de contribuabili din Sectorul 6 au plătit online dările

Taxe și impozite 2022

Taxe și impozite 2022 » Peste 30.000 de contribuabili din Sectorul 6 au plătit online dările

Trenurile Zăpezii

“Trenurile Zăpezii”, în perioada 10 ianuarie – 28 februarie, cu reduceri de 25% la trenurile InterRegio CFR Călători