Ion Caramitru (1942-2021). Marele actor a murit la 79 de ani

Ion Caramitru

Ion Caramitru, unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, duminică, la Spitalul Elias din Capitală.

„Nu mi-am închipuit niciodată despărţirea de Ion Caramitru. Era parte din intimitatea intelectuală şi afectivă a vieţii mele”, a scris profesorul Ioan Stanomir pe Facebook, iar Ştefan Bănică Jr. a vorbit de „duminica neagră”: „Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învăţat de la ei”.

Ion Caramitru, înmormântat pe Aleea Actorilor din cimitirul Bellu

Ion Caramitru va fi înmormântat vineri, 10 septembrie, pe Aleea Actorilor din cimitirul Bellu din Capitală, a anunţat marţi Teatrul Naţional din Bucureşti, pe care el l-a condus timp de 16 ani.

Actor, regizor şi manager cultural, Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. A condus din 1990 Uniunea Teatrală din România (UNITER), de care se leagă evenimente ca Festivalul Naţional de Teatru şi gala premiilor UNITER, a valorificat opera eminesciană şi a fost unul dintre cei mai străluciţi interpreţi ai teatrului lui Shakespeare, fiind recunoscut printre cei mai buni zece actori din lume care l-au jucat pe Hamlet.

A jucat zeci de roluri pe scenă şi în filme, a înregistrat mii de minute de poezie şi de teatru radiofonic.

Caramitru primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, dar şi Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, acordat în numele Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, în 2017, şi Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, tot în 2017.

Caramitru a lucrat şi la Opera din Belfast: „Evghenii Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovsky şi „The Tragedy of Carmen”, versiunea lui Peter Brook după „Carmen” de Georges Bizet.

Era preşedinte UNITER – Uniunea Teatrală din România – din 1990, a fost ministru al Culturii între anii 1996 – 2000, director general al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti între 1990 şi 1993, preşedinte al Academiei Europene a Balcanilor din 2017 iar din 2005 era manager al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale din Bucureşti.

Ion Caramitru a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, a fost distins cu Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, acordat în numele Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, în 2017, şi cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, tot în 2017.

În foaierul Sălii Mari a TNB este pusă la dispoziţia publicului o carte de condoleanţe, fără a fi depus sicriul cu trupul neînsufleţit, iar ceremonia de înmormântare de vineri este programată să înceapă la ora 12:00.

Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti se va numi Sala „Ion Caramitru”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat pe Facebook că Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti se va numi de acum înainte Sala „Ion Caramitru” în memoria unei personalităţi care a fost „vizionar şi motor pentru cultură”.

„Ion Caramitru a fost un vizionar şi un motor pentru cultură. Îmi doresc ca moştenirea lui să fie păstrată vie în memoria spectatorilor şi a tuturor artiştilor din România, motiv pentru care am iniţiat demersuri prin care Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti se va numi de acum înainte Sala Ion Caramitru.

Astfel, este un demers al recunoaşterii. Pino Caramitru îşi merită locul printre marii artişti ai teatrului românesc, care astăzi sunt alături de noi prin creaţiile şi amintirile lăsate: Sala Radu Beligan (Teatrul de Comedie), Sala Toma Caragiu (Teatrul Bulandra), Sala Liviu Ciulei (Teatrul Bulandra), Sala Horia Lovinescu (Teatrul Nottara)”, a scris Gheorghiu.

CITEȘTE ȘI » Pelicula Fiesta – film, dans și muzică pe 11 și 12 septembrie, la Verde Stop Arena

Pelicula Fiesta

Pelicula Fiesta – film, dans și muzică pe 11 și 12 septembrie, la Verde Stop Arena

Teodora Enache-Brody

Biletele la concertul susţinut de Teodora Enache-Brody au fost puse în vânzare