One World România, amânat pentru luna iunie. Participă 60 de filme de lungmetraj şi scurtmetraj din întreaga lume

One World România

One World România (cea de-a 14-a ediţie a festivalului), programată iniţial pentru perioada 21-30 mai, a fost amânată pentru luna iunie, au anunţat joi organizatorii.

Festivalul va avea loc cu prezenţă fizică, la Bucureşti, între şi 11 şi 20 iunie, la Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului Român, Cinemateca Eforie, Institutul Cultural Maghiar, UNATC şi J’ai Bistrot.

O componentă online a festivalului va fi disponibilă în toată ţara, între 21 şi 27 iunie 2021.

„Pentru că ne dorim să oferim spectatorilor One World România o experienţă cât mai sigură şi mai plăcută în cadrul festivalului, am hotărât să amânăm organizarea acestuia pentru perioada 11-27 iunie. Pe data de 1 iunie vor intra în vigoare noile măsuri pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară propuse de Ministerul Culturii, şi, sperăm cu toţii, rata de incidenţă va urma trendul de scădere de acum. Asfel, ne vom putea vedea în siguranţă la OWR14”

mesajul organizatorilor One World România

Mai mult de 60 de filme de lungmetraj şi scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră naţională, vor surprinde instanţe diferite ale feminităţii şi feminismului din diverse culturi, straturi sociale şi epoci diferite.

Ediţia a 14-a a festivalului One World România va sărbători, va prezenta şi va chestiona parcursul luptelor pentru egalitate socială ale femeilor din întreaga lume, principalele probleme cu care acestea încă se confruntă şi motivele care nu au permis încă obţinerea unei echităţi sociale.

One World România » Retrospectivă Ulrike Ottinger

În fiecare an, One World România aduce în atenţia cinefililor figuri legendare de cineaşti a căror viziune lărgeşte ceea ce se înţelege în mod obişnuit prin „film documentar”. În acest demers se înscrie retrospectiva de anul acesta, centrată pe opera polimorfă şi foarte puţin cunoscută a lui Ulrike Ottinger, care va prezenta opt dintre filmele cineastei germane realizate între anii 1970 şi 2010, dar şi ultima ei producţie, autobiograficul „Paris Calligrammes” (2020).

„Când tancurile plâng în locul nostru” – justiţie, democraţie şi demnitate umană

One World România va prezenta şi anul acesta o secţiune despre variile încălcări ale justiţiei, ale democraţiei şi ale demnităţii umane care au loc peste tot în lume şi despre persoanele sau grupurile care încearcă restabilirea acestora. Sub titlul „Când tancurile plâng în locul nostru”, secţiunea va cuprinde 8 lungmetraje care ne vor duce din Rusia în Statele Unite, trecând prin Palestina ori Argentina, şi ne vor trece prin diverse perioade istorice şi regimuri politice.

Competiţia

Competiţia va cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecţia de anul acesta, şi va fi evaluată de două jurii: unul format din profesionişti din industria internaţională de film şi unul din liceeni din întreaga ţară.

Femei în pragul egalităţii de gen, focusul ediţiei cu numărul 14

Toate luptele ideologice majore ale secolului al XX-lea au implicat dezvoltări la nivelul mediilor de comunicare în masă, iar mişcarea feministă nu a fost o excepţie. Reprezentantele ei au înţeles că industriile culturale nu aveau de gând să le susţină revendicările, aşa că au experimentat cu limbajul audiovizual în căutarea formelor cele mai potrivite pentru a-şi comunica experienţa şi pentru a-şi promova ideile. Filmele din selecţia principală nu sunt doar conştiente, convingătoare sau militante, ci sunt şi remarcabile propuneri de cinema.

Focusuri Delphine Seyrig şi Centrul Simone de Beauvoir

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediţia a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalităţii lui Delphine Seyrig. Delphine Seyrig a fost una dintre cele mai fascinante actriţe ale perioadei anilor ’60-’80, printre cele mai fertile epoci din istoria cinematografului. Alături de Roussopoulos şi Wieder au fondat, în 1982, Centrul Simone de Beauvoir, care păstrează o amplă arhivă de înregistrări audio-vizuale realizate de femei şi având în prim-plan probleme importante pentru luptele feministe ale ultimelor patru decenii.

Abonamentele pentru perioada 11-20 iunie sunt disponibile pe Eventbook în număr limitat (50) şi asigură accesul la toate proiecţiile festivalului, catalog şi alte materiale promoţionale. Abonamentele nu includ accesul la deschiderea festivalului, concerte şi la alte evenimente speciale.

CITEȘTE ȘI » Horațiu Mălăele revine pe ecrane cu un nou film. VEZI trailerul oficial al lui “Luca”

Horațiu Mălăele

Horațiu Mălăele revine pe ecrane cu un nou film. VEZI trailerul oficial al lui „Luca”

Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni vă invită timp de o lună la Salonul Artelor Decorative