Parcul Sticlăriei. Bucureștenii se pot bucura de un parc fără betoane

Parcul Sticlăriei

Începând de astăzi, locuitorii Sectorului 2 se pot bucura de Parcul Sticlăriei. Un parc nou, natural, a cărui biodiversitate și configurație (lac, insulă, vegetație) îl fac atipic pentru mediul urban.

Parcul Sticlăriei, cunoscut drept „cea de a doua Deltă a Bucureștiului”, și-a redeschis porțile larg în cadrul unui tur organizat de Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2. La eveniment au participat Dan Barna, vicepreședinte USR, Octavian Berceanu, activist de mediu și fost Șef al Gărzii de Mediu, reprezentanți ai societății civile, specialiști în protecția mediului, oameni de cultură, copii, părinți etc.

57161ceb c091 4c72 ad3d d4f2446e828c
Parcul Sticlăriei

Timp de 30 de ani, Parcul Sticlăriei cu o valoare ecologică extraordinară a fost abandonat, lăsat în paragină și transformat în groapă ilegală de deșeuri. În ciuda vicisitudinilor, aici și-au găsit casa o multitudine de specii de păsări acvatice și animale de dimensiuni mici. Totalul investiției în refacerea și amenajarea pentru Parcul Sticlăriei este de 3,4 milioane de lei.

„Trista realitate este că cea mai mare parte a investiției a fost direcționată spre eliberarea vegetației si lacului de gunoaie și deșeuri din construcții. În total, s-au scos peste 100 de camioane de deșeuri – 1632,36 tone. Au existat și o serie de provocări de-a lungul procesului de ecologizare, căci s-au folosit metode și utilaje cât mai puțin invazive pentru a nu perturba ecosistemul natural. În primul rând, curățarea lacului (dimensiune de 15.220 mp) a fost făcută cu utilaje de mici dimensiuni și cu multă grijă față de faună. În total, lacul a fost curățat de cinci ori. Apoi, topografia dificilă (versanți) a presupus extragerea manuală de calupuri de beton abandonate ilegal

au transmis reprezentanții primăriei despre Parcul Sticlăriei

Parcul Sticlăriei, fără betoane și pavele

Amenajarea pentru Parcul Sticlăriei este minimalistă și a respectat conceptul de „natură în oraș”. Este un parc fără betoane și pavele. Fără locuri de joacă cu tartan. Fără maluri de lac cimentate. Este o oază urbană cu izvoare, fântâni, alei refăcute din pietriș, poienițe cu trifoi, bănci rustice din butuci de lemn. Vegetația a fost curățată, împrospătată și completată – s-au plantat peste 1.900 arbori și arbuști de diverse specii și plante ornamentale, decorative, perene și graminee. A fost adus iluminat public și refăcută puntea ornamentală.

bdfbe61d 0ba2 4655 bd98 9a43dbd43cdc
Parcul Sticlăriei

„Această biodiversitate în mijlocul orașului oferă o experiență greu de egalat bucureștenilor dornici de relaxare și contact apropiat cu natura. Pe lângă valoarea ecologică, parcul are potențial educațional pentru copii – aici au ocazia de a descoperi și studia o multitudine de specii de plante și animale”, se mai arată în comunicatul Primăriei din sectorul 2.

CITEȘTE ȘI » Top 3 cele mai rare monede românești, scoase la licitație

monede

Top 3 cele mai rare monede românești, scoase la licitație

restricții

Restricții de pe 25 octombrie! Masca devine obligatorie, carantină de noapte + certificat verde necesar pentru acces