Primăria Capitalei se deschide de Noaptea Muzeelor. Istoria clădirii simbol, din centrul Bucureștiului

Primăria Capitalei

Pe 12 iunie, bucureștenii vor putea descoperi palatul care găzduiește Primăria Capitalei, dar și povești despre orașul trecut și prezent

Pentru prima dată, Primăria Capitalei se deschide publicului larg și va putea fi vizitată cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, pe 12 iunie, între 18:00-00:00, într-un eveniment care marchează deschiderea administrației locale spre cetățenii Bucureștiului.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Municipiului București, Zeppelin și ARCEN.

Expoziții dedicate la Primăria Capitalei

Din programul Nopții Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte două expoziții legate de istoricul clădirii Primăriei și al Bucureștiului, dar și alte experiențe artistice.

La parterul din Primăria Capitalei, bucureștenii vor putea vizita expoziția „URANUS ACUM” – o evocare și o încercare de recuperare a spiritului cartierul Uranus, demolat de regimul comunist.

La etajul 1 din Primăria Capitalei, va fi amenajată o expoziție dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea care găzduieşte astăzi Primăria Capitalei, fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, precum și alte clădiri simbol ale Capitalei (curator și fotograf: prof. arh. Sorin Vasilescu).

PMB dec16 AGP5615 1

La etajul 2 din Primăria Capitalei, vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucție în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă – un demers de recuperare a memoriei colective legate de vechiul Bucureşti, realizat de Centrul Expozițional Documentar al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în parteneriat cu Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România și finanțat din Fondul Timbrul Arhitecturii.

De asemenea, în perimetrul clădirii din Bulevardul Elisabeta vor fi dispuse și o serie de panouri informative despre istoricul acestei zone, un proiect realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului București, iar în curtea interioară a Primăriei va avea loc un maraton de lecturi despre București, unde personalități artistice vor citi poezie și proză despre oraș.

Programul de vizitare este de la ora 18:00 și până la miezul nopții. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Totul despre sediul unde își are sediul Primăria Capitalei

  • Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie) a fost construit între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu.
  • Construit de Inginerul Elie Radu pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cișmigiului, numit „Maidanul lui Duca”, Palatul adăpostește, începând din anul 1948, sediul general al Primăriei Municipiului Bucureşti.
  • Clădirea a trecut printr-un amplu proces de consolidare şi renovare între anii 2011 și 2016, iar pe 12 iunie 2021, pentru prima dată în istoria oraşului, Palatul de pe Bulevardul Regina Elisabeta este deschis pentru vizitare
007NOU

Cine este arhitectul clădirii

Petre Antonescu (1873 – 1965) a fost un arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician român.

Una dintre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească, Petre Antonescu a marcat activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al XX-lea prin promovarea unui stil arhitectural neo-românesc.

Printre operele sale de seamă, pe lângă Palatul Primăriei, se numără Arcul de Triumf, Palatul Băncii Marmorosch Blank (1915 – 1923), Facultatea de Drept.

La Noaptea Muzeelor, bucureștenii vor putea afla mai multe despre viața, opera și moștenirea lăsată de Petre Antonescu.

PMB dec16 AGP5644

CITEȘTE ȘI » Au început operaţiunile de dezinsecţie şi deratizare. Tratamentele vor dura 7 zile

dezinsecţie

Au început operaţiunile de dezinsecţie şi deratizare. Tratamentele vor dura 7 zile

euro

EURO 2020 la București » Informații utile despre trafic. Ce străzi se închid, care sunt rutele ocolitoare