România la Jocurile Olimpice » În perioada 9-25 aprilie, la Mega Mall, bucureștenii pot descoperi istoria participării României la Jocurile Olimpice prin intermediul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării.
„Mega Expoziția România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, în parteneriat cu Mega Mall și cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor medaliați și al colecționarilor, are în prim plan cultura sportivă în România, din antebelic și până în prezent. Sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă așteaptă să fie descoperite de către privirile curioase ale vizitatorilor, la nivelul 1 în Mega Mall (zona Peek & Cloppenburg).
România la Jocurile Olimpice, expoziție la Mega Mall
Accesul la expoziția „România la Jocurile Olimpice” este gratuit, iar respectarea tuturor măsurilor de protecție este obligatorie. Sportivii noștri vor străluci din nou și își vor spune povestea, în așteptarea debutului Olimpiadei de la Tokyo, din vara acestui an.
La expoziția „România la Jocurile Olimpice”, vizitatorii de toate vârstele vor avea marea ocazie de a descoperi un regal expozițional prin imagini istorice și articole de arhivă, echipamente de competiție și de antrenament originale, precum și numeroase obiecte de colecție și de memorabilia care acoperă peste 15 sporturi olimpice: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, box, judo și tir.
Printre cele mai interesante articole ale expoziției „România la Jocurile Olimpice” se numără: costumele oficiale de participare la olimpiade, medalii, cununi cu lauri ale lui Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ionela Târlea, Monica Roşu și Nicoleta Grasu, medaliile Iolandei Balaș, kaiacul-canoe și schifuri originale de participare la Olimpiade – echipa naţională – din perioada Elisabetei Lipă și a lui Ivan Patzaichin, costum întreg şi echipament de echitaţie (harnaşament) al echipei României de la Olimpiada de la Moscova (anul 1980, Col. Anghelache Donescu, medalie de bronz), precum şi echipament de regiment de gardă de la Campionatul Balcanic de Echitaţie – cu frac şi toca (Sorin Alexandrescu), costum întreg de competiţie la olimpiada la scrimă – spadă (Simona Gherman) și sabie (Tiberiu Dolniceanu).
Numeroase alte elemente expoziționale fascinante din perioada anilor ’30-2000, legat de subiectul „România la Jocurile Olimpice”, vor fi: disc, bila şi sulita din anii ‘50-‘60 de la participările la Olimpiadă ale atleților români – colecția personală a Nicoletei Grasu, bicicletă de ciclism din anii ’30, minge de rugby și echipament semnat de lotul naţionalei de la Olimpiadă, cal și bârnă de antrenament, bob şi skeleton al echipei de la participările de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, rachete de tenis și echipament de antrenament semnate de Ion Țiriac și Andrei Pavel, costum întreg de polo al lotului naţional de competiţie la Olimpiadă (Alexandru Matei), echipamentul de competiție al echipei de volei care a câștigat bronzul la Olimpiada din Moscova (1980), precum și costumul de judo de competiție al Alinei Alexandra Dumitru.
Între aceste exponate valoroase vor mai fi şi obiecte de colecție importante, printre care: bluza semnată de echipa fetelor de la spadă atunci când au cucerit medalia de aur la Olimpiada de la Rio (2016) – Loredana Dinu, Simona Cristina Gherman, Simona Pop, Ana Maria Florentina Popescu, obiecte sportive semnate de diferiți mari campioni, echipament de oină vechi, anii ’30 (baston, minge, regulament), profil special realizat despre Nadia Comăneci (poze, cărţi, articole din presa românească şi străină, obiecte de colecţie), selecţie curatoriată de materiale din presa antebelică şi interbelică de popularizare a sportului, reportaje speciale din perioada anilor ’50-‘90 despre lotul României de sport, participant la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene – mari campioni, propagandă comunista sportivă din almanahuri și multe altele.
România la Jocurile Olimpice » Retrospectivă istorică ilustrativă
În cuprinsul evenimentului va fi prezentată și o mini-expoziție cu lucrările câștigătorilor primei ediții a concursului național Olimpiada de Benzi Desenate, realizat sub îngrijirea autorului Mihai I. Grăjdeanu, pentru promovarea spiritului olimpic și conștientizarea valorilor culturale naționale, europene și internaționale sportive în rândul elevilor de toate vârstele.
Expoziția va oferi și o retrospectivă istorică ilustrativă a evoluției noastre ca țară la Jocurile Olimpice moderne, precum și o vedere panoramică documentată asupra palmaresului și a legendelor din spatele marilor sportivi.
România la Jocurile Olimpice » Performanțe importante
Începând cu a doua ediție a Olimpiadei (1900) și până în prezent, România a lipsit numai de două ori de la cel mai important eveniment sportiv din lume. România are în palmares 306 de medalii (din care 89 de aur, 95 de argint şi 122 de bronz) câştigate de sportivii români la Jocurile Olimpice de vară, de la prima ediţie, Paris, 1924, până la ediţia din 2016, de la Rio, la care se adaugă medalia de bronz obţinută la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble, din 1968.
Țara noastră ocupă locul doi (după Ungaria) ca număr de medalii câștigate de o țară care nu a fost niciodată gazdă a Jocurilor Olimpice. La Olimpiada de la Los Angeles din 1984 România reuşea cea mai mare performanţa din istoria participărilor sale: locul 2 în lume, cu 53 de medalii câștigate, după SUA. România este deținătoarea, prin sportivii ei, a numeroase recorduri mondiale obținute la Olimpiade, unele dintre acestea rămânând imbatabile până în ziua de astăzi.
Citește și » Sfintele Paști 2021. Lecție de istorie + o colecție filaterică lansată de Romfilateria