Testarea rapidă în farmacii pentru depistarea COVID-19

Testarea rapidă

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă a semnat ordinul privind activitatea de testarea rapidă în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfăşurarea activităţii pentru testarea rapidă pentru depistarea COVID-19 după obţinerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil şase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu şase luni.

Testarea rapidă începe în România

”Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătăţii, şi care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial”, a transmis, luni seară, Minsterul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că farmaciile vor utiliza exclusiv testarea rapidă pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătăţii, cu titlu gratuit, prin direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, în limita stocului disponibil.

Testarea rapidă, în condițiile legii

Testarea rapidă se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătăţii, care nu pot face obiectul comercializării. Serviciul de testare se va desfăşura în condiţiile legii.

”În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligaţia de a raporta către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor”

Ministerul Sănătăţii

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje şi/sau paravane de cel al circuitului normal pentru clienţii farmaciei.

De asemenea, farmaciile îşi pot organiza zona destinată activitaţii de testare şi prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condiţiile menţionate anterior şi cu respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce priveşte ocuparea domeniului public.

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecţie compus din mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră sau ochelari de protecţie, mănuşi de examinare de unică folosinţă, halat de unică folosinţă.

”Testarea are un rol esenţial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare şi asigurând un timp scurt între cerere şi acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului. Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să-şi facă testarea rapidă într-un mod accesibil şi sigur”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

CITEȘTE ȘI » O săptămână de întâlniri cu istoria și tradițiile la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

Muzeul Național al Satului

O săptămână de întâlniri cu istoria și tradițiile la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei. Miercuri încep evaluările naţionale, din anul şcolar 2020 – 2021