Buletin electronic! Cum arată noul document emis în România, cât costă și cum se poate solicita

buletin electronic

Noul buletin electronic are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea relaţiilor dintre autorităţi şi cetăţeni prin asigurarea unui acces facil la servicii esenţiale, concomitent cu oferirea de garanţii suplimentare de securitate privind protejarea identităţii, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Cetăţenii trebuie să ştie că un document va înlocui cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997 în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european. De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării”, a spus Bode despre noul buletin electronic.

buletin electronic 1

Ministrul a mai precizat că în faza de proiect pilot urmează să fie armonizate toate aspectele ce ţin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel naţional infrastructura să fie testată şi să fie eliminate eventualele sincope în funcţionare.

„Un element în plus, care validează utilitatea noului tip de document, îl reprezintă faptul că societatea a suferit schimbări şi au apărut noi cerinţe legate de securitate globală, inclusiv pe palierul asigurării unui control cât mai eficient la trecerea frontierei”, a completat Bode.

Buletin electronic. Se emit doar 5.000 de bucăți, la Cluj

Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor: „Cărțile de identitate sunt mai mici. Formatul este ID 1, formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim niște informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată”.

buletin electronic

Întrebat la Digi 24, când vom putea să cerem la București noul buletin electronic, Giulescu a răspuns: „În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări. Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii țări”.

Autoritățile mai anunță că noul buletin electronic va înlocui, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031, conform termenelor stabilite de Regulamentul UE.

Emiterea unui buletin electronic va costa 14 euro, adică circa 70 de lei, în condițiile în care media în UE este 41 de euro pentru acest document.

Reprezentanții Guvernului spun că noile buletine electronice vor fi ca o semnătură digitală, astfel că, în curând, cetățenii nu vor mai trebui să meargă la ghişee pentru anumite operaţiuni sau eliberarea unor documente, ci le vor putea obţine de acasă, online.

CITEȘTE ȘI » Metrorex şi STB au introdus biletele şi abonamentele comune

Metrorex

Metrorex şi STB au introdus biletele şi abonamentele comune

Primăria Sectorului 1

Terenurile private neîngrijite, curățate de Primăria Sectorului 1 pe cheltuiala proprietarilor