Constantin Brâncuși 145 » Proiecție aniversară pe fațada Teatrului Național

Constantin Brâncuși 145 » Proiecție aniversară pe fațada Teatrului Național

145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși se împlinesc azi, 19 februarie.

Pentru cinstirea memoriei marelui artist, ziua a fost declarată Ziua Națională Constantin Brâncuși.

Pentru a marca această aniversare, Teatrul Național „I.L.Caragiale, alături de alte instuții culturale din București și din țară, va proiecta pe fațada de la intrarea Sălii Mari, un scurt documentar despre Constantin Brâncuși, în această seară, în intervalul dintre orele 19.00-21.00. Vor mai participa Muzeul Naţional „George Enescu”, Centrul de Cultură „George Apostu”, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, Ateneul Român din Iaşi şi Muzeul Naţional de Istorie a României.

De asemenea, filmul va fi distribuit și pe pagina de Facebook TNB și a celorlalte instituții, AICI.

145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși » Alte evenimente planificate

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, publicul va putea vizita azi expoziţia „Mirrors of Brâncuşi”, în Sala Irina Nicolau.

Expoziţia este finanţată prin programul Ro-Cultura al Ministerului Culturii.

La ora 12,00 va avea loc un tur ghidat al expoziţiei, realizat de Silvana Dulama-Popa (curatorul expoziţiei) şi Ilina Schileru (fotograf şi curator).

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti organizează azi o proiecţie online a filmului documentar „Lizica Codreanu – o reconstituire”, realizată de CNDB în 2020, care poate fi urmărită AICI.

Lizica Codreanu (1901, Bucureşti – 1993, Louveciennes), dansatoare şi coregrafă de origine română, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare codurile dansului de la începutul secolului XX.

În 1922, sculptorul Constantin Brâncuşi a confecţionat un costum de dans pentru Lizica Codreanu, a pus gymnopediile lui Erik Satie la pickup şi a invitat-o pe aceasta să creeze un dans în atelierul său, printre sculpturi. Toată acţiunea a fost documentată de Brâncuşi cu ajutorul unui aparat Thornton Pickard cu burduf şi cremalieră, rezultând un număr de şapte imagini.

Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, prezintă Concertul extraordinar aniversar „145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”.

Concertul va fi difuzat azi la Radio România Muzical de la ora 15:30, la TVR 3, la TVR Internaţional şi la TVR Moldova de la ora 21:00, iar la TVR 1 sâmbătă, de la ora 14:30.

Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru – voce şi Simina Croitoru – vioară. Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuşi din Muzeul Naţional de Artă al României.

152028989 4171138616238925 5808728810442160771 o
145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Biblioteca Naţională a României, în parteneriat cu Asociaţia Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena şi în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Arte Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu şi Biblioteca Judeţeană Christian Tell, organizează sâmbătă, de la ora 12,00, evenimentul „Dialoguri la masa tăcerii – 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi”.

Evenimentul se va desfăşura online şi va putea fi urmărit pe canalul de YouTube al Bibliotecii Naţionale a României.

Alte numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare la Târgu Jiu la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”.

Acţiuni dedicate marelui sculptor român se vor desfăşura la Ateneul Român din Iaşi, Muzeul Naţional Bran, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Marin Sorescu din Craiova, la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci şi la Biblioteca Municipală „Ştefan Petică”, precum şi la Râmnicu Vâlcea şi Constanţa.

Citește și » Târgul Mărțișorului la Muzeul Țăranului Român

image 1 2

Târgul Mărțișorului la Muzeul Țăranului Român

Ana Ularu

Ana Ularu, rol remarcabil în premiera Netflix, Tribes of Europa (2021)