Cum ne protejăm animalele » În această perioadă, în care temperaturile sunt scăzute, trebuie să avem mare grijă de prietenii necuvântători.
Astfel, de câte ori ieșim cu patrupezii afară, e nevoie să luăm măsuri similare cu cele pe care le luăm pentru noi înșine.
Iată cele mai importante sfaturi despre cum ne protejăm animalele, pentru a ne petrece timpul liber în siguranță afară, cu animalele noastre de companie!
Cum ne protejăm animalele afară
- Nu le lăsați afară când temperaturile scad foarte mult. În principiu, orice animal obișnuit să-și petreacă majoritatea timpului în casă, nu trebuie „uitat” afară cu orele. Iar dacă e antrenat în acest sens, trebuie protejat prin oferirea unui coteț adecvat, unde să se poată încălzi și adăposti când are nevoie. Podeaua trebuie să fie puțin ridicată de la pământ, pentru a nu trage frig și umezeală, iar interiorul trebuie căptușit cu materiale care să creeze căldură în interior.
Animalul trebuie să aibă acces la apă și mâncare la temperaturi normale pentru consum. Este bine să folosim recipiente in plastic sau lemn. Cele de metal le pot crea probleme, când scade temperatura li se poate lipi limba de părțile înghețate ale vasului. Animalele care petrec mult timp afară iarna au nevoie de mai multă mâncare pentru a supraviețui, deoarece frigul le consumă energia.
- Crivățul sau vântul mai rece le pot amenința viața animalelor. Pielea expusă, nasul, urechile sau lăbuțele pot suferi degerături, iar animalul poate face hipotermie. De aceea, cățeii cu păr scurt, spre exemplu, trebuie protejați cu haine de fâș sau pulovere, chiar și pentru plimbări scurte, în fața blocului.
Sarea și chimicalele de pe trotuare, folosite pentru a topi zăpada, le pot irita lăbuțele și limba. Cum ne protejăm animalele? La întoarcerea în casă e nevoie să le ștergem cu un prosop umed.
Cum ne protejăm animalele » Haine și ghetuțe
- Antigelul este otravă pentru animale, mai ales pentru că are un gust dulce, care le atrage și le păcălește. Ștergeți imediat ce ați folosit antigel sau dacă l-ați vărsat pe joc. În casă, țineți orice chimicale departe de animale. Antigelul cu propilenglicol sunt mai puțin dăunătoare atât pentru ele, cât și pentru mediu, astfel că sunt mai indicate.
- Animalele din zona în care locuiți pot fi și ele ajutate să treacă mai ușor peste sezonul rece. Le puteți da mâncare, apă și adăpost. Pisicile, în special, din cauza mărimii, se pot ascunde lângă roțile mașinilor, pentru a se apăra de frig, așa că aveți grijă când porniți motorul. Cum ne protejăm animalele? Încercați să faceți puțin zgomot înainte, sau să loviți ușor caroseria din zonele respective, pentru a fi siguri că nu s-au ascuns acolo.
- Există și ghetuțe speciale pentru animale de companie, care îi apără de frig, gheață și de diversele substanțe chimice de pe jos. Apelați cu încredere la diversele variante de încălțăminte, alegând mărimea potrivită cu atenție, pentru a nu îngreuna deplasarea animalului.
Cum ne protejăm animalele » Întrețineți-le blana
6. Periați-vă animalul regulat, pentru a crea un „înveliș” sănătos și eficient împotriva frigului. Nu scoateți pisica sau câinele afară după baie, pentru că blana lor își pierde capacitatea izolatoare când este udă. Ieșiți cu ei doar când sunt complet uscați
7. Hrăniți păsările și veverițele din zonă. Nu cu pâine însă, care nu are valoare nutrițională și le limitează speranța de viață. Le puteți pune la dispoziție nuci, inclusiv de cocos, fructe uscate, alune, porumb sau alimente care conțin grăsime, care le oferă nutriție și energie. De asemenea, puteți lăsa și apă în zonele unde știți că apar.
8. Dacă animalele dumneavoastră au nevoie de medicamente, asigurați-vă că aveți la îndemână rezerve de mâncare, apă și tratamente pentru o săptămână, în caz că vremea rea vă va împiedica să ieșiți din casă. Comunicați cu veterinarul în privința oricărei probleme și țineți numărul său la îndemână, pentru a-l putea contacta rapid în caz de nevoie.
Citește și » Patinoar în București? Iată 6 variante unde vă puteți relaxa pe gheață