Expoziţie specială, la 145 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

145 de ani de la naşterea Reginei Maria

O expoziție care celebrează 145 de ani de la nașterea Reginei Maria a României va fi inaugurată luni, 7 decembrie, la Centrul Cultural Expo Arte (Str. Batiște 14, Sector 2, Bucureşti, luni-vineri 10-17)

Expoziția, care va fi disponibilă pentru vizitare până pe 15 ianuarie 2021, „doreşte să ilustreze faptul că există un «stil Regina Maria»”, spun organizatorii.

145 de ani de la naşterea Reginei Maria » Piese de colecție

dsc 5153 scaled 1

Iulia Gorneanu, din colecția căreia sunt cuprinse piesele expoziției, explică: „Fiind inspirată de personalitatea Reginei Maria a României, colecţia mea include cărţi rare, unele cu autograful Reginei, cărţi poştale originale, un creion şi o tabacheră cu monogramă, parfumul Regina Maria, mărţişoare interbelice cu chipul ei, dar şi celebrele reclame pe care le-a făcut în epocă.

Îmi place să spun că întreaga mea colecţie are două suflete: unul este generator de conversaţie identitară (obiecte ţărăneşti ale căror pattern-uri vin din străvechime, fiind exemple de design colectiv de mare excepţie şi rafinament – ii, marame, fote, vâlnice, salbe, oprege, paftale, fotografii etnografice), iar celălalt aduce în actualitate feminitatea veacului trecut (vestimentaţie, dantele, poşete, pălării, bijuterii, umbrele de soare, fotografii)”.

dsc 4811 scaled 1

În cadrul expoziției care celebrează 145 de ani de la naşterea Reginei Maria pot fi urmărite și fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice ale Reginei. Parcursul istoric a fost documentat de profesorul Sorin Mărgărit, doctorand al Facultății de Istorie.

Citește și » Oscarurile 2021 se vor desfășura „în persoană”

Luminițele de Sărbători vor fi aprinse luni

Când vor fi aprinse luminițele de Sărbători din București: „Nu am vrut să fie interpretat drept un gest electoral”

Cum își petrec românii timpul liber în pandemie

Cum își petrec românii timpul liber în pandemie: 35% citesc cărţi, iar 88% ascultă muzică