Persoanele vaccinate cu ambele doze ar putea intra fără mască la operă și la teatru, în săli pline

Fără mască la operă și la teatru pentru persoanele vaccinate
Fără mască la operă și la teatru pentru persoanele vaccinate

Fără mască la operă și la teatru. Un proiect pilot ce ar urma să fie implementat din luna mai la Teatrul și Opera Națională din București prevede ca persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze să nu aibă nevoie de mască la spectacole.

Mai mulți experți au avut o ședință pe această temă la Guvern, cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și au discutat modul în care se va desfășura proiectul „Fără mască”.

Fără mască la operă și la teatru

„Am analizat punct cu punct propunerile prezentate în urmă cu o săptămână, atunci când proiectul de redeschidere a sălilor de teatru, de spectacole și cinematografe a devenit public. Am convenit ca persoanele vaccinate cu a doua doza de rapel să nu mai fie obligate să poarte mască.

Avem rezultatele studiilor făcute în mai multe țări europene, unde s-au organizat spectacole, care au arătat că în cazul imunizării complete a participanților nu au fost semnalate cazuri de infecție cu SARS CoV 2. Aș vrea ca proiectul pilot de la București să fie un succes și să putem redeschide sălile de spectacole în întreaga țară”

Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara

Proiectul „Fără mască la spectacole” prinde contur

Programul-pilot privind reluarea spectacolelor în săli ar putea include mai multe variante, urmând să se stabilească în ce măsură se va putea merge fără mască, propunerea fiind ca persoanele vaccinate anti-COVID să nu aibă această obligativitate.

„Vom încerca să implementăm câteva variante pentru a putea trage nişte concluzii. Ceea ce vă spun nu sunt concluzii finale, dar s-ar putea ca un braţ de program-pilot să-i includă doar pe cei vaccinaţi, altul să aibă în vedere toată lumea care este imunizată, altul să meargă doar pe testare.

Şi vom vedea, pe toate cele trei sau patru braţe ale programului-pilot, în ce măsură vom impune obligativitatea păstrării măştii. Tocmai pentru a arăta beneficiile vaccinării, propunem ca, cel puţin în programele unde participă persoane vaccinate, să se meargă fără mască, pentru că şi experimentele făcute în alte ţări ne-au arătat că vaccinarea e sigură şi demonstrează beneficiile chiar în cazurile în care participanţii nu poartă mască”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Ministrul a mers la Teatrul Național și la Operă pentru o vizită de lucru și a declarat că aceste evenimente-test vor avea loc după Paști, mai exact la mijlocul lunii mai.

„Iniţial, ne-am propus ca imediat după Paşti să implementăm aceste programe, dar, în urma discuţiilor, managerii ne-au cerut un răgaz de două săptămâni după Sărbătorile Pascale, tocmai pentru a putea implementa mai bine anumite lucruri, inclusiv selecţia publicului participant. Şi aici şi noi trebuie să mai avem nişte discuţii cu STS şi cu alte instituţii care ne vor asigura sprijinul pentru ca aceste programe fără mască să fie un succes”, a declarat Gheorghiu.

Fără mască la spectacole, cu sala plină

Gheorghiu a precizat că evenimentele trebuie gândite foarte atent, în special în ceea ce privește accesul – intrare și ieșire. Dacă proiectul va fi implementat, sălile vor putea fi la capacitate maximă.

„Aproape la capacitate maximă, dacă ne gândim că vor fi grupuri de două-trei-patru persoane şi doar între grupuri va fi un scaun liber. Ca să vă dau un exemplu, la o sală de 1.000 de locuri ar fi în jur de 800 de persoane sau la o sală de 300 de locuri ar fi în jur de 250 de persoane. Deci, ne apropiem de capacitate maximă. Câteodată, şi în perioada în care nu a existat nicio restricţie, nu erau sălile neapărat pline la capacitate.

„Epidemiologii, oricum, recomandă spaţii cât mai largi, iar experimentele desfăşurate în alte ţări au arătat că principalele pericole sunt la intrarea şi la ieşirea de la evenimente, pentru că lumea, pe perioada desfăşurării spectacolului, nu interacţionează pe scară largă. Dar trebuie foarte atent gândite intrarea şi ieşirea de la un eveniment şi, în special, dacă vorbim de mari evenimente.

Pentru că aici, veţi vedea, vom face circuite separate. Practic, intrarea va fi în altă parte decât zona prin care se va ieşi şi, cu siguranţă, riscul este mai mic. Dar, acolo unde sunt mari evenimente, trebuie atent implementate normele. Mai mult decât atât, ne-am propus ca accesul în sală să se facă pe principiul împărţirii pe sectoare, astfel încât accesul să se facă gradual, pentru a se evita, pe cât posibil, o interacţiune pe scară largă. Pauzele vor fi doar între grupurile de persoane de un singur scaun, aşadar vor fi norme foarte relaxate”, a explicat ministrul Gheorghiu.

Citește și » Ediții speciale de Paște la Kanal D! „Teo Show”, „Asta-i România!” și „ROventura” aduc povești de sărbătoare

Dristor Kebap

Incendiu puternic la un restaurant Dristor Kebap din Bucureşti

Se relaxează restricțiile în București

Se relaxează restricțiile în București: cum circulăm de Paști și când se închid magazinele