GREVĂ LA STB! Protestul este ilegal, angajații refuză să iasă pe traseu și solicită demisia directorului general

GREVĂ LA STB

GREVĂ LA STB! Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti au declanşat un protest spontan joi dimineaţă, astfel că nicio maşină nu a ieşit pe traseu în Capitală. Directorul societăţii Adrian Criţ afirmă că protestul este ilegal şi lansează acuzaţii la adresa liderului sindical Vasile Petrariu. Toate negocierile între angajații STB și municipalitate au rămas fără rezultat. Joi, vineri și sâmbătă pe străzile din București n-a circulat niciun vehicul aparținând STB!

Haos în București joi dimineață după ce s-a declanțat o grevă la STB! Angajații au declanșat un protest spontan și au refuzat să iasă pe traseu. Călătorii nu știau de decizia sindicaliștilor, care au „paralizat” Capitala. Ce cer angajații STB? Condiții mai bune, salarii mărite și demisia directorul societăţii, Adrian Criţ.

25 ianuarie, ora 08:00 » GREVĂ LA STB. Angajații au ieșit pe traseu!

GREVĂ LA STB! Greva de la Societatea de Transport Bucureşti s-a încheiat marţi după cinci zile, conform anunţului făcut de societate.

”La ora 7:00, peste 90% din parcul de vehicule programat a ieşit în traseu, conform graficului de transport. După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala şi a provocat daune financiare masive Societăţii de Transport Bucuresşti, angajaţii au înţeles că nu pot ignora legea şi obligaţiile pe care le au faţă de cetăţenii din zona metropolitană Bucureşti Ilfov.”, transmite STB.

24 ianuarie, ora 19:00

Nicuşor Dan a declarat, luni seară, la Digi 24, că au fost negocieri între Consiliul de Administraţie al STB şi sindicatele mai mici, iar apoi a început o discuţie între Consiliul de Administraţie şi sindicatul majoritar, „cel care, conform deciziei de instanţă, este orgnizatorul grevei”.

24 ianuarie, ora 18:00

Directorul STB, Adrian Criţ a declarat, luni, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că îi aşteaptă pe reprezentanţii sindicatului reprezentativ al transportatorilor la discuţii, în aceatsă seară, la Primăria Generală, cu CA-ul companiei, până acum, Vasile Petrariu refuznd orice fel de dialog cu conducerea STB.

Potrivit lui Criţ, tendinţa de revenire a şoferilor pe trasee este una crescătoare, ajungând astăzi la 35%, însă a precizat că nu ştie dacă marţi se va relua traficul normal pe mijloacele de transport în comun din Capitală. Directorul STB a ţinut să precizeze cănu va demisiona şi nu va ceda şantajului acestui sindicat.

24 ianuarie, ora 11:30

GREVĂ LA STB, ziua 5. Directorul STB, Adrian Criţ a declarat, luni, că a sujnat la 112 şi a sesizat zădărnicirea combaterii bolilor prin mitingul angajaţilor STB de la depouri, el făcând apel la şoferii STB să revină la muncă. Criţ a acuzat din nou sindicatul Tranportatorilor că este direct responsabil pentru greva ilegală şi a precizat că Vasile Petrariu nu a fost singur, pentru că este ”o caracatiţă”, care trebuie stârpită.

24 ianuarie, ora 11:00

Directorul general al STB, Adrian Criţ, a anunţat, luni, că s-a demarat procedura de angajare de şoferi de autobuz, selecţia urmând să fie mai atentă. ”Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării sindicatului reprezentativ”, a anunţat directorul general.

Acesta a precizat că au fost formulate plângeri penale pentru cei care au declanşat greva, iar societatea este în imposibilitatea de a plăti salariile. Criţ afirmă că, pentru fiecare zi de grevă, s-au pierdut 4,8 milioane de lei pe zi

24 ianuarie, ora 10:00

Liderul sindicatului transportatorilor din STB, Vasile Petrariu, care a fost ales consilier CGMB pe listele PSD, la alegerile locale, a anunţat, luni, în cea de-a cincea zi de protest a angajaţilor din STB, într-o postare pe Facebook, că va demisiona atât din Consiliul General cât şi din partid, şi i-a cerut primarului general, Nicuşor Dan, să facă acelaşi lucru.

„Cei peste 10500 de angajaţi ai STB SA nu au ieşit în stradă pentru un partid sau pentru că le-am zis eu! Au ieşit în stradă pentru că dvs şi conducerea penală pe care aţi instalat-o la STB SA aţi refuzat timp de un an de zile să dialogaţi cu aceşti oameni. Problemele pe care angajaţii STB SA le revendică nu au treabă cu politica, ci cu siguranţa transportului public, cu abuzurile care se fac în societate, cu salariile şi condiţiile de muncă”

Petrariu pe Facebook

24 ianuarie, ora 08:00 » GREVĂ LA STB – ZIUA 5

Grevă la STB, ziua 5. Protestul a intrat luni în a cincea zi, sute de angajaţi fiind din nou adunaţi la Autobaza Titan. Protestatarii cer în continuare demisia directorului general Adrian Criţ. Aproximativ 20% dintre maşini au ieşit totuli pe traseu. Protestul continuă, deşi greva a fost declarată ilegală prin decizie a instanţei.

stb 1
GREVĂ LA STB

23 ianuarie, ora 15:00

Petrariu susţine că el şi unii dintre colegii săi au fost chemaţi la audieri, la organe de cercetare penală, arătându-se nemulţumit de celeritatea cu care anchetele deschise în urma protestului se derulează. Prezent printre protestatari, liderul principalului sindicat din STB, Vasile Petrariu, consilier general PSD, a declarat că protestatarii „îşi asumă toate riscurile şi nu se lasă pradă ameninţărilor”. 

23 ianuarie, ora 09:00

Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti solicită în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu şi anunţă că 25% din parcul auto se află în trafic, respectiv 82 de tramvaie din 181, 65 de troleibuze din 86 şi 15 autobuze din 460.

23 ianuarie, ora 08:00 » GREVĂ LA STB – ZIUA 4

GREVĂ LA STB, ziua 4. Transportul în comun nu funcţionează nici duminică în Capitală, şoferii de Societatea de Transport refuzând să iasă pe traseu.

Mai mulţi angajaţi s-au adunat la Autobaza Titan, unde se află şi forţe de ordine. Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti solicită în continuare angajaţilor să-şi reia activitatea şi să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu şi anunţă că 25% din parcul auto se află în trafic, respectiv 82 de tramvaie din 181, 65 de troleibuze din 86 şi 15 autobuze din 460.

22 ianuarie, ora 21:00

Depourile STB Colentina şi Titan funcţionează în integralitate la această oră, anunţă primarul Capitalei Nicuşor Dan, careprecizează că la numărul de telefon dedicat au fost deja primite reclamaţii despre intimidări şi agresiuni ale liderilor sindicali la adresa şoferilor şi vatmanilor care vor să iasă pe traseu.

”Depourile STB Colentina şi Titan funcţionează în integralitate la această oră. Liniile de tramvai 14 şi 21 au acum trafic în regim normal. Salut decizia rezonabilă a vatmanilor şi a şoferilor care respectă legea şi hotărârea instanţei şi ies la muncă. Îi încurajez pe toţi să reia rapid activitatea şi să facă ceea ce e corect”

primarul general într-o postare pe Facebook.

22 ianuarie, ora 20:00

Directorul Societăţii Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, anunţă că primele estimări privind pierderile financiare înregistrate de societate în cele trei zile de grevă se ridică la 20 de milioane de lei, el adăugând că siguranţa locurilor de muncă ale angajaţilor societăţi este pusă în pericol dacă aceştia continuă protestul, întrucât situaţia financiară a STB se va agrava. Acesta promite şoferilor şi vatmanilor care duminică reintră pe traseu, că dacă nu au comis fapte penale, cercetarea disciplinară în cazul lor nu va produce efecte.

22 ianuarie, ora 15:00

Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează la acest moment pierderile produse de grevă în jur de 20 de milioane de lei şi avertizează că, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea, STB ar putea intra în insolvenţă, potrivit Agerpres.

”Dacă noi nu ieşim în momentul de faţă la muncă, această societate poate intra în insolvenţă”, a spus sâmbătă Criț, la B1TV.

22 ianuarie, ora 13:00

Mai mulți șoferi ai Societății de Transport București care au ieșit din grevă au fost șicanați de colegi, care au publicat pe o tablă la un depou numele acestora, numindu-i „trădători”. Geamul unui autobuz a fost spart, nu se știe însă de cine, dar o fotografie postată pe un grup intern de Facebook este însoțită de textul „ai scăpat ușor”. La această oră este în desfășurare o ședință la STB, care a început la ora 13:00.

22 ianuarie, ora 08:00 » GREVĂ LA STB – ZIUA 3

GREVĂ LA STB, ziua 3. Greva generală care a paralizat Bucureștiul începând de joi dimineață continuă și sâmbătă, după ce sindicaliștii au anunțat ieri că nu au ajuns la niciun consens cu primarul Capitalei.

Nicușor Dan a cerut Parchetului să ia măsuri de urgență împotriva celor care au organizat greva, subliniind că instanța a stabilit de două ori că protestul e ilegal. Adrian Criţ, directorul STB, a anunțat, pentru Agerpres, că în această dimineață doar 15 vehicule au ieșit pe traseu.

Nicusor Dan, noul primar ales al Bucureștiului
GREVĂ LA STB

21 ianuarie, ora 20:00

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan, a făcut din nou apel la salariaţii STB să renunţe la GREVĂ LA STB şi să reia lucrul, întrucât sute de mii de bucureşteni au fost deja afectaţi. Primarul general cere procurorilor să ia măsuri în legătură cu protestul ilegal, iar liderilor PSD să spună explicit dacă susţin această acţiune declarată ilegală de către instanţă. ”Sunt foarte multe probleme în transportul public. Rezolvarea lor necesită un dialog, un calendar de acţiuni şi mai ales, foarte mulţi bani”, afirmă Nicuşor Dan.

21 ianuarie, ora 19:00

GREVĂ LA STB. Eşec al discuţiilor dintre sindicaliştii STB, conducerea companiei şi primarul general.

Liderul sindicaliştilor STB, Vasile Petrariu, a anunţat, vineri, un eşec al discuţiilor cu primarul general şi conducerea companiei. Petrariu susţine că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nici măcar un minut la masa discuţiilor. ”Nu a intenţionat niciodată să rezolve conflictul”, acuză liderul de sindicat care a precizat că situaţia este încă neclară, salariaţii urmând a decide dacă protestul va mai continua sau nu.

21 ianuarie, ora 15:00

GREVĂ LA STB. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, după o discuţie pe care a avut-o cu reprezentanţii angajaţilor STB din depouri şi autobaze, că s-a decis ca dialogul legal şi administrativ între CA-ul STB-ului şi sindicat să aibă loc cât mai repede, iar conducerea doreşte să existe acest dialog. În plus, primarul a spus că îi aşteaptă din nou, la discuţii, pe cei din depouri şi autobaze, la ora 18.00, la sediul Primăriei Capitalei.

21 ianuarie, ora 14:00

Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea grevei de la Societatea de Transport Bucureşti, considerând-o ilegală, şi reluarea imediată a activităţii. „Dispune încetarea grevei ca ilegală şi reluarea imediată a activităţii”, a decis instanţa.

tramvai
GREVĂ LA STB

Directorul general al societăţii, Adrian Criţ, a declarat la Digi 24 că situaţia este aceeaşi ca în ziua precedentă, acuzând încălcarea contractului colectiv de muncă. Protestatarii cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi creşterea salariilor, dar şi demisia directorului, dacă nu poate răspunde solicitărilor lor. Primarul Capitalei se află la sediul STB pentru negocieri.

21 ianuarie, ora 11:00

GREVĂ LA STB. Conform News.ro, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a declanşat o anchetă privind declararea grevei de la Societatea de Transport Bucureşti cu încălcarea condiţiilor prevăzute de lege, ca urmare a sesizărilor depuse de Poliţia Capitalei şi de STB.

21 ianuarie, ora 10:20

Prefectura Capitalei a anunţat, vineri, în contextul prelungirii protestului angajaţilor de la STB, că a suplimentat efectivele de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, atât în interior cât şi la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidente şi aglomerări, precum şi efectivul de poliţie rutieră, care împreună cu poliţia locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecţii. Metrorex a informat cu privire la utilizarea întregii flote de trenuri, disponibilă pentru a prelua un flux cât mai mare de călători şi pentru reducerea timpilor de aşteptare în staţii.

21 ianuarie, ora 10:00

O nouă declarație a lui Nicușor Dan. Acesta i-a convocat la ora 12:00 la Primărie pe şefii de autobaze. De asemenea, el a cerut PSD să se pronunţe în legătură cu greva, având în vedere că este iniţiată de un consilier general PSD, respectiv liderul de sindicat Vasile Petrariu. El s-a declarat surprins de continuarea grevei în pofida unei decizii de suspendare emisă de către instanţă, considerând atitudinea angajaţilor STB ca fiind iraţională.

”Cer PSD să se pronunţe, pentru că avem o grevă care paralizează Bucureştiul, organizată de un consilier general PSD. Fie susţine această manifestaţie, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu, care a organizat această grevă”, a declarat primarul Capitalei.

21 ianuarie, ora 08:00 » GREVĂ LA STB – ZIUA 2

GREVĂ LA STB, ziua 2. Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti au continuat şi vineri GREVĂ LA STB, astfel că nicio maşină nu a ieşit pe traseu, deşi există o decizie executorie a instanţei prin care greva este suspendată, fiind declarată ilegală.

Directorul general al societăţii, Adrian Criţ, a declarat la Digi 24 că situaţia este aceeaşi ca în ziua precedentă, acuzând încălcarea contractului colectiv de muncă. Protestatarii cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi creşterea salariilor, dar şi demisia directorului, dacă nu poate răspunde solicitărilor lor. Primarul Capitalei se află la sediul STB pentru negocieri.

Adrian Crit
Declaratii de presa sustinute la finalul intalnirii dintre Nicusor Dan, primarul general al Capitalei, si Adrian Crit, directorul general al Societatii de Transport Bucuresti, la sediul STB, vineri, 21 ianuarie 2022. Inquam Photos / Ilona Andrei

Nici vineri maşinile STB nu au ieşit pe traseu, unii dintre protestatari susţinând că nu este vorba despre grevă, ci despre un protest spontan.

20 ianuarie, ora 21:00

GREVĂ LA STB. Nici până la această oră nimeni nu a ieșit pe traseu! Și există semnale că nu se va întâmpla asta nici mâine.

Nicuşor Dan a declarat, joi seară, la Digi24 că liderul de sindicat de la STB le spune colegilor săi că hotărârea judecătorească privind suspendarea grevei şoferilor şi vatmanilor nu este executorie.

”În continuare liderul de sindicat circulă din depou în depou şi amăgeşte şoferii şi vatmanii STB. Li se spune tot felul de lucruri, printre care că această hotărâre nu ar fi executorie. O spun cu toată responsabilitatea, este o hotărâre executorie şi mâine dimineaţă cine nu va ieşi, o să răspundă”, a declarat Nicuşor Dan.

20 ianuarie, ora 18:00

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a afirmat că speră ca niciun lider de sindicat să nu sfideze decizia Tribunalului Bucureşti de a suspenda greva angajaţatilor STB şi să incite la continuarea protestului. El a adăugat că este în continuare deschis dialogului, însă până în prezent nu a primit niciun răspuns de la vreu sindicalist la invitaţia de a dialoga.

„Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forţe politice şi nu salariaţi, care îşi folosesc poziţiile sindicale pentru interese personale şi pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureştenilor”, a transmis Nicuşor Dan.

Nicușor Dan
Nicușor Dan. GREVĂ LA STB

20 ianuarie, ora 16:00

Tribunalul Bucureşti a suspendat greva de joi de la Societatea de Transport Bucureşti şi a dispus reluarea imediată a activităţii. Potrivit reprezentanţilor Tribunalul Bucureşti, instanţa a suspendat greva şi a dispus reluarea imediată a activităţii, decizia fiind executorie. Chiar și așa angajații refuză să se suie în mijlocele de transport și să iasă pe traseu.

20 ianuarie, ora 11:30

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului din Societatea de Transporturi Bucureşti (STB) a declarat:

”Salariaţii au foarte multe probleme, legate de baza materială, condiţii de muncă, şi aşa mai departe. Să vii tu director astăzi să inciţi şi să spui despre salariaţii tăi că sunt hoţi, că fură, că vând piese, în condiţiile în care tu nu ai fost în stare să faci o aprovizionare ritmică şi avem peste 300 şi ceva, aproape 400 de vehicule trase pe dreapta, din cauza lipsei pieselor şi materialelor, mie mi se pare…”. GREVĂ LA STB, în București e haos!

Întrebat când vor reveni şoferii pe trasee: „Când directorul general va pleca!”.

20 ianuarie, ora 09:00

GREVĂ LA STB. Vasile Petrariu, liderul sindicatului de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) a declarat, joi, că şoferii STB vor relua munca doar când directorul general al STB va fi demis de Consiliul de Administraţie. A precizat că la negocieri, fără el nu va merge nimeni din partea Sindicatului Transportatorilor, răspunzându-i primarului Capitalei care afirmase că doreşte să vorbească cu cei care au făcut grevă dar nu cu consilierul PSD, care a politizat acest protest.

Vasile Petrariu
Vasile Petrariu. GREVĂ LA STB

Angajaţii STB cer renegocierea contractului colectiv de muncă, prin care să se asigure o creştere salarială de minimum 10%, care să compenseze rata inflaţiei şi preţurile majorate, a mai spus liderul sindicatului.

20 ianuarie, ora 08:50

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a declarat joi că greva la Societatea de Transport Bucureşti, în urma căreia maşinile nu au ieşit pe traseu, este ilegală, fiind o acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile. El a precizat că STB a depus deja acţiune în instanţă. Nicuşor Dan a transmis protestatarilor că este deschis la dialog, dar nu prin liderii de sindicat.

”Acţiune foarte gravă, care afectează foarte mulţi bucureşteni, din toate categoriile, copii care trebuie să meargă la şcoală, oameni care merg la serviciu”

Nicuşor Dan, primar general

20 ianuarie, ora 08:20

Prefectura Capitalei anunţă măsurile luate în urma grevei de la Societatea de Transport Bucureşti, printre care se numără suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou, suplimentarea echipajelor de poliţie rutieră şi informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, în legătură cu faptul că nu sunt vehicule pe traseu.

GREVĂ LA STB. Măsuri luate de urgență:

  • Suplimentarea efectivelor de poliţie şi jandarmerie în zona staţiilor de metrou , atât în interior cât şi la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre şi prevenirea aglomerărilor , în context pandemic.
  • A fost suplimentat efectivul de poliţie rutieră, care împreună cu poliţia locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecţii.
  • Informarea cetăţenilor aflaţi în staţiile STB, prin echipajele de poliţie şi jandarmerie, cu privire la situaţia generate de grevă.
    Metrorex a informat cu privire la utilizarea întregii flote, de trenuri, disponibilă pentru a prelua un flux cât mai mare de călători şi pentru reducerea timpilor de aşteptare în staţii.

20 ianuarie, ora 07:00 » GREVĂ LA STB – ZIUA 1

GREVĂ LA STB, ziua 1. Criţ a declarat într-o conferinţă de presă că încep să se îmbunătăţească condiţiile de muncă şi şi-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu sindicaliştii. El l-a acuzat pe liderul de sindicat că este în incompatibilitate, că are afaceri şi că acesta simte că a pierdut puterea. De asemenea, a calificat greva ca ilegală, spunând că trebuia asigurată circulaţia unei treimi din parcul auto.

STB
GREVĂ LA STB

Mai mult, acesta a declarat că, potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situaţia actuală de stare de alertă, cu incidenţă crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală şi produce un deserviciu uriaş populaţiei Capitalei. Negocierile dintre conducerea STB SA şi angajaţii operatorului nu trebuie să-i afecteze pe călători.

CITEȘTE ȘI » Biletele STB vor putea fi achitate cu cardul la centrele de vânzare

2 decembrie

Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă

Baschet 3x3

Baschet 3×3: Campionatul Mondial Under 23 va avea loc, în premieră, la Bucureşti, în luna octombrie