Istoria participării României la Jocurile Olimpice este prezentată în cadrul unei expoziții eveniment

Jocurile Olimpice

În perioada 9-25 aprilie, la Mega Mall, bucureștenii pot descoperi istoria participării României la Jocurile Olimpice prin intermediul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării.

„Mega Expoziția România la Jocurile Olimpice”, organizată de Asociația ESCU, la inițiativa Mega Mall și cu sprijinul Muzeului Sportului, a sportivilor și colecționarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă în România, din antebelic și până în prezent.

Sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă urmează să fie descoperite la nivelul 1 în Mega Mall.

Sute de exponate spun povestea a peste 15 sporturi de la Jocurile Olimpice

Cei care vor vizita expoziția vor avea șansa să exploreze obiecte expoziționale care relatează momente iconice din istoria a peste 15 sporturi olimpice practicate în România, dar și altele de competiție.

Acestea cuprind: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box și tir, oină.

Printre cele mai interesante exponate se numără costume oficiale de participare la olimpiade, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ionela Târlea, Alina Alexandra Dumitru, Monica Roşu, Nicoleta Grasu și Gheorghe Berceanu. Medaliile Iolandei Balaș, kaiacul-canoe și schifurile originale de participare la Olimpiade ale echipelor naționale din perioada Elisabetei Lipă și a lui Ivan Patzaichin ocupă și ele un loc de cinste la expoziție.

Istoria participarii Romaniei la JO
Expoziție Jocurile Olimpice

Selecția de obiecte de colecție mai cuprinde obiecte vechi din competițiile din perioada interbelică și anii ’50-’70 și exponate de memorabilia cu autografele în original ale medaliaților la competiții. Vor fi prezentate obiecte personale, dar și materiale din colecții private despre marile personalități din lumea sportului precum:

  • Nadia Comăneci (medaliată la JO de la Montreal 1976 și de la Moscova 1980)
  • Simona Gherman (medaliată la spadă pe echipe JO de la Rio 2016)
  • Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012)
  • Andrei Pavel, Ilie Năstase și Ion Țiriac – tenis
  • Ana Maria Brânză (medaliată la spadă JO Beijing 2008 și pe echipe la Rio 2016)
  • Gabriela Szabó (medaliată JO de la Sydney 2000) și mulți alții.

Expoziția va cuprinde și o selecție fascinantă de articole antebelice şi interbelice de popularizare a sportului, reportaje speciale din perioada anilor ’50-‘90 ș.a.m.d. Evenimentul găzduiește și lucrările câștigătorilor primei ediții a concursului național Olimpiada de Benzi Desenate, realizat sub îndrumarea autorului Mihai I. Grăjdeanu. Competiția are drept scop promovarea spiritului olimpic și conștientizarea valorilor sportive în rândul elevilor de toate vârstele.

Medalie
Expoziție Jocurile Olimpice

„Mega Expoziția: România la Jocurile Olimpice” face parte din seria de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg povești și obiecte de muzeu într-un mod cât mai accesibil.

CITEȘTE ȘI » Descoperire uluitoare făcută de doi polițiști aflați în timpul liber într-un magazin de antichități din Bruxelles

rapel

De ce e important ca oamenii să se prezinte la rapel pentru vaccinul anti-COVID-19. Ce spune doctorul Fauci

telecomunicații

Semnalează stâlpii sufocați de cablurile operatorilor de telecomunicații