OMS a omologat vaccinul anti-Covid de la Johnson and Johnson

Johnson and Johnson

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat vineri vaccinul contra Covid cu doză unică a gigantului farmaceutic american Johnson and Johnson, potrivit unui comunicat al agenţiei ONU, scrie AFP.

„Fiecare nouă unealtă sigură şi eficientă contra Covid-19 este încă un pas pentru controlul pandemiei”, a comentat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS a omologat deja vaccinul de la Pfizer-BioNTech, precum şi pe cel de la AstraZeneca-Oxford, fabricat în India şi în Coreea de Sud. Aceste vaccinuri necesită injecţii în două doze iar cel de la Pfizer nu poate fi stocat decât la temperaturi foarte scăzute. 

Serul de la Johnson and Johnson poate fi menţinut în frigidere clasice

Unda verde dată vineri pentru Johnson and Johnson permite integrarea vaccinului în sistemul Covax al Alianţei pentru vaccinuri (Gavi), OMS şi CEPI, prin care se livrează vaccin împotriva Covid-19 ţărilor aflate în curs de dezvoltare. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că speră ca sistemul Covax să primească „cât mai repede posibil” 500 de milioane de doze din noul vaccin. 

Bruce Aylward, un consilier al directorului general, a precizat că speră ca primele doze să ajungă „în iulie sau chiar înainte”.

Produsul necesită administrarea unei singure doze

După mai bine de 40.000 de studii clinice, protecția asigurată de Johnson and Johnson ar fi cuprinsă între 66 și 85 la sută. Potrivit companiei americane, până la sfârșitul anului, ar putea fi fabricate un miliard de doze, la un preț de 10 dolari bucata.

Deci, vaccinarea cu Johnson and Johnson costă jumătate față de cele două doze ale celorlalte vaccinuri. Uniunea a comandat deja 200 de milioane de doze din vaccinul american, cu posibilitatea de a dubla comanda.

CITEȘTE ȘI » #vinereaverde. Primăria Sectorului 1 anunță că va planta 50.000 de copaci

vinereaverde

#vinereaverde. Primăria Sectorului 1 anunță că va planta 50.000 de copaci

vaccinare

Din 15 martie, devin disponibile listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare