Premiu extraordinar pentru Muzeul Național al Literaturii Române și Casa Anton Pann

Premiu extraordinar pentru Muzeul Național Literaturii Române și Casa Anton Pann
Premiu extraordinar pentru Muzeul Național Literaturii Române și Casa Anton Pann

European Museum Academy a premiat Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) din București cu DASA Award.

Premiul se focusează pe oportunități de educație în muzee și recunoaște astfel principala expoziție a MNLR, din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, dar și Casa Memorială Anton Pann, pe Strada Anton Pann nr. 20.

Muzeul Național al Literaturii Române este un exemplu de urmat în peisajul muzeal românesc în ceea ce privește aspirațiile sale sociale și modalitatea în care reușește să le pună în practică. Acesta răspunde provocării de a crea un muzeu literar viu, pornind într-o călătorie impresionantă de când s-a mutat într-o clădire nouă, în 2017.

Expoziția permanentă impresionează prin amenajarea/dispunerea sa discretă, dar bine realizată, care completează clădirea istorică ce o adăpostește. În programele sale educaționale, muzeul dă dovadă de curaj și de o atitudine fără compromis/ exemplară, funcționând ca un vehicul pentru problemele sociale actuale. În centrul activității sale se află literatura interactivă, în care metodologia sa constă în a oferi vizitatorilor săi elementul de noutate, într-o formă coerentă și atractivă” este motivația juriului.

Alături de Muzeul Național al Literaturii Române, printre finaliștii DASA Award, au fost Rembrandt House Museum, Amsterdam, și Stapferhaus, Lenzburg, Elveția.

Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române deține un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și piese de mobilier care au aparținut scriitorilor români, obiecte de artă plastică (pictură, grafică, sculptură), periodice, fotografii, înregistrări audio-video care redau într-o imagine de ansamblu profunzimea și complexitatea întregii arte a cuvântului în literatura română, plasată în context național și universal deopotrivă.

0028s

În prezent, Muzeul Național al Literaturii Române deține peste 300.000 de piese, organizate în aproximativ 300 de colecții, cuprinzând manuscrise ale celor mai mulți scriitori importanți, precum Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, I. L. Caragiale, Ion Creangă, Lucian Blaga, Ion Vinea și mulți alții.

Expoziția de bază este completată prin două spații de evenimente și expoziții temporare, unul la parter, iar cel de-al doilea în mansarda clădirii, amenajate diferit pentru a avea astfel posibilitatea organizării unor evenimente diverse, unele mai tradiționale, altele mai alternative, cu scopul atragerii unui public cât mai variat.

Casa Memorială Anton Pann

i021

Casa, prima și singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanță de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuința are o curte largă, în care proprietarul și-a putut muta tipografia.

În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediție a capodoperei sale, Povestea vorbii, iar mai apoi, Năzdrăvăniile lui Nastratin Hogea, cealaltă creație de vârf semnată de autor, precum și O șezătoare la țară sau Călătoria lui Moș Albu. Casa Memorială „Anton Pann” poate fi vizitată gratuit până la sfârșitul anului.

i046

Citește și: John Malkovich îl va interpreta pe dirijorul român Sergiu Celibidache în filmul „Cravata galbenă”

Singur acasă

După 20 de ani, Pro TV a pierdut difuzarea filmului „Singur acasă”, în fața unui post rival!

Cărturești Carusel, un loc magic, celebru în toată lumea

Cărturești Carusel, un loc magic, celebru în toată lumea: „Amintește de Partenonul în glorie”