HARTĂ. Natalitatea în rândul mamelor adolescente: din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naștere

natalitatea în rândul mamelor adolescente

Salvați Copiii continuă programul Fiecare îmbrățișare vă face mai puternici de sprijinire a mamelor și a nou-născuților. Totul în programul despre natalitatea în rândul mamelor adolescente

România dă aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene, potrivit EUROSTAT.

Cele mai recente date comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că dintre cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani.

Salvați Copiii România continuă programul de combatere a mortalității infantile, prin sprijin activ acordat pentru peste 100.000 de mame din 74 de maternități din toată țara, prin campania Huggies.

În ceea ce privește repartizarea pe județe, datele arată că județele cu cele mai multe mame adolescente sunt:

• Mureș – 931
• Dolj – 838
• Brașov – 830
• Iași – 733
• Bacău – 722

La polul opus, județele cu cele mai puține mame adolescente:

  • Brăila – 248
  • Mehedinți – 234
  • Caraș-Severin – 209
  • Gorj – 190
  • Tulcea – 187

Natalitatea în rândul mamelor adolescente. Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naștere, iar 29 la a doua naștere. Pe segmentul 15 – 19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima naștere, în vreme ce 3.851 se aflau la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra naștere și 11 la cel de-al cincilea copil.

Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre mamele adolescente spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii România în 2020.

Ce spune președintele Salvați Copiii despre natalitatea în rândul mamelor adolescente

”Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe ori acestea așteaptă până când situația se înrăutățește sau recurg la auto-medicație în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în situații de risc”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Numar nasteri adolescente
natalitatea în rândul mamelor adolescente

Prezentă la dezbaterea organizată de Salvați Copiii România, Secretarul de Stat în Ministerul Sănătății Dr. Andreea Moldovan a subliniat importanța programelor de educație în prevenirea sarcinilor adolescentine.

„Factorii de influență sunt grupați în trei categorii, cei care țin de familie, cei care țin de educație și cei care țin de autoritatea publică locală. Partea de autoritate publică locală poate fi mai mult întărită și implicată în această ecuație. Ce se poate face? O revizuire a cadrului legal, e important să implicăm tinerii, e important să colaborăm instituțional și interinstituțional. E o problemă care ne interesează pe toți și rezolvarea trebuie să vină tocmai din această colaborare. E un apel pe care îl fac”.

Andreea Moldovan, despre natalitatea în rândul mamelor adolescente

Campanie de educare și informare: natalitatea în rândul mamelor adolescente

În acest context, Salvați Copiii România, alături de Kimberly-Clark, derulează o amplă campanie de informare și educare a mamelor, la nivel național.

Până în prezent, 70.000 de mame din cele 74 de maternități din toată țara, incluse în campanie, au beneficiat de susținere.

În total, până la sfârșitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse și materiale informative pentru îngrijirea nou-născuților și vor beneficia de sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților, combaterea depresiei postnatale și importanța îmbrățișărilor pentru dezvoltarea nou-născutului și sănătatea mamei după naștere.

“Credem cu tărie că o bună informare a viitorilor părinţi poate face o diferență uriașă în dezvoltarea ulterioară a copiilor, iar crearea unor astfel de programe complexe, care să integreze componenta medicală, educațională, dar și psihologică este esențială în acest sens. Ne bucurăm că prin intermediul acestui proiect, realizat în parteneriat cu Salvați Copiii, am reușit să venim în sprijinul mamelor și al nou-născuților din România și ne dorim ca pe viitor să atingem un număr cât mai mare de beneficiari”, au menționat reprezentanții Kimberly-Clark.

Natalitatea în rândul mamelor adolescente. Din punct de vedere statistic, o femeie din opt este supusă riscului apariției depresiei postnatale (depresia postpartum), risc crescut în cazul mamelor adolescente. 

De asemenea, mai mult de 50% dintre femeile care dezvoltă o formă de depresie postnatală nu se prezintă la medic și nu primesc tratament de specialitate sau îndrumări despre ce metode trebuie urmate pentru ameliorarea simptomelor.

Salvati Copiii 3
Campanie de informare despre natalitatea în rândul mamelor adolescente

Până la sfârșitul anului, în cadrul campaniei de educare și informare a mamelor, despre natalitatea în rândul mamelor adolescente, 16.200 de mame vor avea acces în maternități la o metodă alternativă de informare medicală, prin intermediul videoclipurilor educative transmise cu ajutorul sistemelor de comunicare video ce sunt montate câte unul/salon.

Mai mult, mamele vor avea posibilitatea de a adresa întrebări specialiștilor cu privire la sănătatea și îngrijirea nou-născutului, dezvoltarea armonioasă a acestuia prin îmbrățișări și combaterea depresiei postpartum.

Natalitatea în rândul mamelor adolescente. Spitalele ce beneficiază de sisteme de comunicare video sunt: Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă Iași, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Date de context despre natalitatea în rândul mamelor adolescente

  • O treime dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.
  • Din 2010, Salvați Copiii a dotat 100 de unități sanitare, în 41 de județe ale țării, cu 830 de echipamente medicale, pentru salvarea a 100.000 de prematuri și copii, investind 6 milioane de Euro.
  • În cadrul programului de reducere a mortalității infantile, Salvați Copiii a creat o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani în 14 județe. Până în prezent, 56.000 de beneficiari au fost susținuți în cadrul programului.
  • În contextul pandemiei, 57 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă. Peste 6.800 de cadre medicale au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu peste 273.609 echipamente și materiale medicale indispensabile.

CITEȘTE ȘI » Maternitatea Bucur, singura maternitate suport Covid-19 din București, primește un ecograf

pacala si tandala

Spectacolul muzical Păcală și Tândală aduce în scenă lumea plină de umor a satului românesc

Concertul tradițional al lui Ștefan Bănică de Ziua Femeii, în premieră live în sală și online

Concertul tradițional al lui Ștefan Bănică de Ziua Femeii, în premieră live în sală și online