Se finalizează demolarea Palatului Adevărul din București, o adevărată legendă a presei

Palatul Adevărul-Dimineața, aproape de a fi demolat complet
Palatul Adevărul-Dimineața, aproape de a fi demolat complet

Se finalizează demolarea Palatului Adevărul din București » Palatul Adevărul-Dimineața de pe strada Constantin Mille, din centrul Bucureștiului, este extrem de aproape de a dispărea complet.

Demolarea începută în decembrie 2020 e aproape finalizată, informează pagina Rezistența Urbană.

În clădirea respectivă au funcționat printre altele, două ziare importante, Adevărul și Dimineața, încă din secolul al XIX-lea.

Palatul Adevărul-Dimineața, un loc plin de istorie

La șase ani după inaugurare, în 1904, Adevărul a capătat o nouă surată, ziarul Dimineața, iar  directorul redacției, Constantin Mille, a cumpărat și fabrica de saci Saint-Frères, anexată palatului, pentru a integra noua echipă. Unificarea celor două clădiri a fost însă stopată de sosirea Primului Război Mondial, iar palatul a fost rechiziționat de comandamentul german care a tipărit aici ziarul Bukarester Tageblatt.

În 1940, Constantin Mille a vândut cele două publicații pe care le deținea bancherului Aristide Blank, iar directorul redacției a devenit Constantin Graur. Acesta a dărâmat clădirea veche a palatului și a înlocuit-o cu una din beton armat, a cumpărat o clădire din vecinătate și într-un final le-a unit cu fabrica. A dotat tipografia cu aparatura cea mai performantă a vremii și a început să tipărească aici încă șase publicații săptămânale, dând naștere perioadei de glorie a gazetelor reunite sub pălăria Adevărul.

Imagini cu Palatul Adevărul-Dimineața:

Suprafaţa totală construită a ajuns la 1.700 metri pătraţi, iar clădirea uriaşă găzduia cinci maşini rotative, „care servesc la imprimarea Dimineţii şi Adevĕrului şi a câtorva ziare care se tipăresc la Adevĕrul, birourile adminstraţiei, care se ocupă de vânzarea ziarelor, de publicitate, de abonamente, secţia de editură, un oficiu telegrafo-poştal, sala de expediţie a ziarelor, de unde, „zilnic, odată cu plecarea trenurilor, pornesc în toată ţara zeci de mii de volume, ziare, reviste”, secţia de Tiefdruck, „maşina rotativă cu toate accesoriile unde se imprimă Realitatea Ilustrată”, birourile redacţionale, secretariatele de redacţie, sală de conferinţă, zincografia, legătoria de cărţi, sala maşinilor tipografice plane, sala maşinilor de cules şi tipografia propriu-zisă, depozitul de cărţi, cantina şi „un dormitor higienic pentru oamenii de serviciu care lucrează noaptea”.

Palatul Adevărul-Dimineața: Pe stradă era o forfotă continuă

Alexandru Ofrim scrie în “Străzi vechi din Bucureștiul de azi” despre clădirea-monument: “A fost locul unde se aflau redacțiile celor mai mari ziare din România interbelică. Pe stradă era o forfotă continuă de ziariști, corectori, tipografi, șoferi, deputați și oameni politici. Copiii vânzători de ziare așteptau la intrare în tipografie, luau ziarele și apoi fugeau spre Calea Victoriei, strigând «Ediție specială!»”.

Palatul Adevărul-Dimineața: evoluție istorică

173074434 5271677346239820 1076260590403893388 n

Citește și » Cele mai frumoase palate din București » Episodul 1: Palate celebre

Reluarea activităților cultural-creative, posibilă de la 1 iunie?

Concertele, filmele și spectacolele ar putea reveni de la 1 iunie, cu reguli stricte

Centrele mobile

Centrele mobile de vaccinare ale MApN, gata de acțiune