Primăria Capitalei va înființa Administrația Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești

La propunerea Primarului General, Nicușor Dan, Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința de astăzi înființarea Administrației Parcul Natural Văcărești, aprobarea organigramei cu un număr total de 20 de posturi, precum și a statutului de funcții și Regulamentului de Organizare și Funcționare.

Proiectul a fost aprobat cu 32 de voturi pentru, 2 împotrivă și 15 abțineri.

Primăria Capitalei a primit în administrare Parcul Natural Văcărești în luna septembrie a acestui an, după ce a câștigat concursul organizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, alături de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.

Obiectul de activitate al administrației constă în principal în administrarea ariei naturale protejate ”Parcul Natural Văcărești”, conform contractului de administrare încheiat cu Agenția Naturală pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și a legislației specifice în vigoare.

Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti se va face din subvenţii de la bugetul local al Capitalei şi din venituri proprii.

Despre Parcul Natural Văcărești

Înainte de 1988, zona în care se află acum Parcul Natural Văcărești marca periferia de sud-est a Bucureștiului, neasfaltată, cu locuințe rare și grădini întinse, conectate printr-o rețea modestă de străzi, dintre care unele există și astăzi: Glădiței, Povestei, Lunca Bîrzești, Săvinești.

  • 1998: Proprietarii de terenuri și locuințe au fost expropriați, regimul comunist demarând aici o amplă lucrare hidrotehnică: Amenajare Lac Văcăreşti. Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989. Lacul urma să fie alimentat gravitaţional din Argeş, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km.
  • 1989: Această soluție a fost abandonată, iar bazinul creat a fost umplut, până la urmă, prin pomparea apei din Dâmbovița. Din cauza defectelor de execuție, s-au produs infiltrații ce au inundat zonele învecinate, în mod special pe cea a serelor Popești-Leordeni, ceea ce a dus la suspendarea temporară și, după 1989, la abandonarea definitivă a proiectului.
  • 2000: În lipsa intervenției umane zona s-a renaturat, fiind ușor, ușor populată de numeroase specii de animale și plante.
  • 2012: Ca urmare a semnalării existenței unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare, și a unei îndelungate documentări fotografice, în 2012 o echipă de specialiști în arii protejate – viitoarea Asociația Parcul Natural Văcărești – și-a asumat misiunea înființării parcului natural.
  • 2016: A urmat un proces minuțios de cercetare, documentare, lobby și mobilizare civică, care a condus la declararea Parcului Natural Văcărești prin hotărâre de guvern în 2016.

CITEȘTE ȘI » Excepţii privind accesul persoanelor nevaccinate în instituţiile publice sau centrele comerciale

excepţii

Excepţii privind accesul persoanelor nevaccinate în instituţiile publice sau centrele comerciale

Parcul Cișmigiu

Podul Mare din Parcul Cișmigiu se reabilitează! Lucrările vor începe în perioada imediat următoare