Emoție, credință, suflet românesc. De Paști, la TVR 1

pasti

Slujbe religioase, tradiții și folclor, emisiuni care ne prezintă spiritul românesc – moștenit sau adoptat – fac parte din oferta TVR 1 în zilele de Paști.

Pentru cei care nu renunță niciodată la credință. Pentru cei care fac fapte bune, cu gândul la cei singuri și izolați sau care nu uită să le trimită o vorbă bună. Pentru cei care iubesc Tezaurul folcloric al românilor și vibrează la ascultarea muzicii noastre populare din toate colțurile țării.

Pentru cei care nu obosesc în căutarea unicatelor și frumuseților din țara românească. Pentru cei pentru care muzica și tradițiile străvechi înseamnă continuitate și bucuria de a da mai departe, din neam în neam, esența sufletului românesc.

Cele mai importante slujbe religioase oficiate de Paști la Catedrala Patriarhală

Ca în fiecare an, TVR 1 oferă telespectatorilor cele mai importante slujbe religioase oficiate de Paști la Catedrala Patriarhală din București. Vineri, sâmbătă și duminică, Andrei Victor Dochia, alături de echipa sa și invitații lor ne așteaptă la „Universul credinței”.

Edițiile speciale ale emisiunii ce oferă o perspectivă aparte asupra spiritualităţii creştine încep pe 30 aprilie, la ora 18.30, când românii pot urmări, în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Denia Prohodului Domnului. În seara de Înviere, pe 1 mai, începând cu ora 23.10, într-o ediție specială „Universul credinţei”, vedem la TVR 1, dar și la TVR Moldova și TVRi, de asemenea, în direct de la Catedrala Patriarhală, Slujba Învierii, oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Andrei Victor Dochia

Tot atunci, urmărim corespondenţe video cu reporteri TVR din importante centre monahale din țară. În prima zi a Sfintelor Paşti, duminică, de la ora 7.00, echipa „Universul credinței” oferă o serie de materiale desprea Sărbătoarea Învierii Domnului, mesajele pascale de binecuvântare transmise de principalii lideri religioşi din țară, iar în rubrica „Bucuria Credinței”, Andrei Victor Dochia și Părintele Constantin Necula tâlcuiesc Învierea Domnului la Schitul Darvari din Bucureşti.

Ce lăsăm în urmă, când trecem lumea?

Pași peste care cade nea, zile pe care le uităm adeseori, întâmplări care se adună în oboseli. Și mai sunt faptele bune, care aduc fericire. Pe care nu le acoperă nici neaua și nici uitarea. Dite Dinesz şi echipa „Izolaţi în România”, alături de un grup de voluntari împart bine.

Şi se bucură de bucuria oamenilor pe care îi întâlnesc în cătunele îndepărtate ale României. Iar în Vinerea Mare, la ora 21.00, în ediţia specială „Izolaţi în România” de la TVR 1, vedem cum primesc lumina şi electricitatea oameni de 80 de ani care, până acum, au văzut lumea doar în lumina zilei sau a lămpii. Emisiunea se transmite simultan și în afara țării, la TVR Internațional și TVR Moldova.

Izolati in Romania 9

Reconstituirea Sărbătorii de Paşti

Tradiţii vechi, cu rezonanţe profunde în sufletul românilor, sunt readuse în actualitate prin două ediţii speciale „Tezaur folcloric”. Realizatorii ne propun o premieră: reconstituirea Sărbătorii de Paşti, de la costumul tradiţional purtat în zilele de Paşti, până la produsele şi preparatele culinare specifice și manifestări religioase moştenite din generaţie în generaţie. Iar momentele muzicale şi artistice vor face sărbătoarea mai frumoasă la TVR 1.

Duminică, 2 mai, la 12.20, Gheorghiţa Nicolae, realizator şi producător al emisiunii, ne invită să intrăm în atmosfera Sărbătorii de Paşti specifice românilor din sudul ţării, mai exact, din zona Olteniei, dar și să aflăm mai multe lucruri despre obiceiurile, tradiţiile, credinţele maramureşenilor legate de sărbătorile pascale.

Ediție specială „Tezaur folcloric”

Despre portul tradiţional de Paşti din Alba și obiceiul din a doua zi de Paşti, „Statul la vase”, aflăm luni, de la 12.30, într-o altă ediție specială „Tezaur folcloric”. Și tot atunci, ne vom bucura de programul moldovenilor, care îşi vor etala atât portul tradiţional purtat la zi de mare sărbătoare, cât şi preparatele culinare de o notă aparte. De această ediție specială se vor bucura și românii din diaspora, care o vor putea urmări la TVRi sau TVR Moldova.

Cu o ediţie specială, de Paşti, a emisiunii „Exclusiv în România” ne întâmpină şi Cristi Tabără, la TVR 1. Pe 2 mai, de la ora 16.00, printre troienele începutului de primăvară, ajungem la Şirnea, pentru a descoperi peisaje care îţi taie răsuflarea şi vechi cărări care, odinioară, legau casele pline de viaţă.

Suntem așteptați acasă la nimeni altul decât celebrul Charlie Ottley, realizatorul britanic de film care își dedică timpul salvării patrimoniului românesc și mediatizării frumuseților României, acum complet adoptat de sătenii alături de care își împarte noua viață.

La masa de Pasti 2526

Finalul emisiunii îi surprinde pe Charlie și Cristi în ipostaza de ucenici ai doamnei Marioara, la pregătirea mesei de Paști.

Cel mai iubit talent-show de folclor, „Vedeta populară”

Dintre sutele de pretendenți pentru cel mai iubit talent-show de folclor, „Vedeta populară”, au fost aleși cei mai buni, care se vor lupta în acest sezon pentru Marele Trofeu și premiul de 100.000 de lei.

În seara de Paști, Iuliana Tudor lansează competiția propriu-zisă a sezonului 6, invitând în scenă primii cinci concurenți selectați. Printre ei, o fată de 18 ani care cântă la 6 instrumente muzicale, o îngrijitoare care a impresionat cu vocea sa profesorii de la liceul unde lucrează și un tânăr… filipesco-irlandez! Mai multe aflăm pe 2 mai, la ora 21.00, la TVR 1 (respectiv TVRi sau TVR Moldova, pentru cei din afara granițelor). De Paști, toată România e populară!

Iuliana Tudor şi echipa ei ne dau întâlnire „La masa de Paşti”

Vin reprezentanţii generaţiei de aur a folclorului românesc. Luni, pe 3 mai, de la 14.30, la TVR 1 sau TVR Internațional, îi vom putea vedea şi ne vom bucura de cântecul unor mari artişti care au scris istorie în cultura tradiţională românească.

Iuliana Tudor 8929

Iar seara, de la 21.10, Lupii lui Calancea, Surorile Osoianu, Ansamblul „Ștefan Vodă” și maestrul Nicolae Botgros ne spun „Povestea Lupilor”.

După cum singuri o mărturisesc, „Povestea Lupilor” începe de când e acest bătrân pământ, cu munții deși și creste ce ajung până la nori, văi abrupte, câmpii întinse, codri verzi și râuri curate… și nu se va sfârși vreodată, atâta timp cât e spusă în doinele, cântecele și datina străbună pe care le transmitem din neam în neam”. Emoție, mister, trăire românească pură – toate acestea ne așteaptă luni seară, la TVR 1.

Spectacolul este preluat și la TVRi, simultan, iar TVR Moldova îl difuzează tot pe 3 mai, de la ora 23.00.

CITEȘTE ȘI » S-a deschis al șaptelea restaurant Burger King din București » Două produse noi în meniu

S-a deschis al șaptelea restaurant Burger King din București

S-a deschis al șaptelea restaurant Burger King din București » Două produse noi în meniu

Kanal D

Ediții speciale de Paște la Kanal D! „Teo Show”, „Asta-i România!” și „ROventura” aduc povești de sărbătoare