Primăria Sectorului 1 » 5 informații importante: străzi fără mașini abandonate, curățenia de primăvara + toleranță zero pentru construcții ilegale

Primăria Sectorului 1

Primăria Sectorului 1 a venit cu informații de ultimă oră pentru cei ce locuiesc în sectorul administrat de Clotilde Armand. Totul despre campania de ridica a mașinilor, curățenia de primăvară în piețe, acțiune amplă de identificare a construcțiilor ilegale, dar și program prelungi la taxe și impozie.

Străzile Sectorului 1, eliberate de zeci de mașini abandonate

Primăria Sectorului 1 continuă campania de eliberare a domeniului public de mașinile abandonate care încurcă circulația sau ocupă inutil locuri de parcare. Imediat ce primarul Clotilde Armand a semnat dispoziția de ridicare a mașinilor abandonate, Poliția Locală Sector 1 a început efectiv operațiunile de ridicare.

Polițiștii locali din Sectorul 1 au ridicat, prin dispoziție, de pe domeniul public un număr de 42 de vehicule abandonate, iar 177 de vehicule au fost ridicate de pe străzi de către proprietari în urma somării acestora. În plus, de la începutul anului și până în prezent, au fost identificate alte 366 de mașini abandonate, numărul total de astfel de autovehicule aflate în evidența polițiștilor locali fiind de 1229.

Potrivit Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public, mașinile abandonate sunt acele autovehicule care se află pe domeniul public sau privat al statului de cel puțin 6 luni, al căror proprietar sau deținător legal este cunoscut și despre care există indicii că nu mai îndeplinesc condițiie de circulație.

Acțiunile de identificare și ridicare a vehiculelor abandonate sau fără stăpân de pe străzile Sectorului 1 vor continua până când domeniul public va fi eliberat, iar orașul va fi redat oamenilor.

Începe curățenia de primăvară în piețe

Primăria Sectorului 1 împreună cu comercianții și producătorii care au închiriate tarabe și spații de desfacere în piețele din această zonă administrativă vor da startul joi, 18 martie 2021, curățeniei de primăvară în piețe.

Este vorba despre toate cele nouă piețe pe care Primăria Sectorului 1 le administrează: Piața Matache, Piața Domenii, Piața 1 Mai, Piața Aurel Vlaicu, Piața Aviației, Piața Dorobanți, Piața Amzei, Piața Mureș și Piața Pajura.

tarabe piata

Administratorii piețelor vor lua parte activ la desfășurarea acțiunilor de curățenie, atât a tarabelor și spațiilor comerciale, cât și a zonelor de folosință comună și a împrejurimilor acestora.

Primăria Sectorului 1 adresează rugămintea producătorilor și comercianților să se alăture campaniei de curățenie și să-și îndeplinească obligațiile cele revin conform Regulamentelor de Ordine și Funcționare ale piețelor din această zonă administrativă.

Toleranță zero față de cei care construiesc ilegal în Sectorul 1

Primăria Sectorului 1, prin Poliția Locală, a demarat o amplă acțiune de identificare a construcțiilor ilegale și de sancționare a celor care nu respectă disciplina în construcții.

În primele două luni ale acestui an, polițiștii locali au aplicat 63 de sancțiuni în valoare totală de 610.500 de lei persoanelor care încalcă prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, în cuantum de peste opt ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

amenzi constructii ilegale 2

Este vorba în principal despre aplicarea de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor autorizației de construire, pentru execuție lucrări de construire fără a deține autorizație, extindere imobile existente fără autorizație, lucrări de recompartimentări interioare-apartamente etc.

Primăria Sectorului 1 a menționat faptul că în cursul lunii februarie 2021, polițiștii locali au acționat împreună cu Secția 2 Poliție și Inspectoratul Teritorial de Muncă în vederea verificării respectării legislației în construcții.

Program prelungit la plata taxelor și impozitelor locale

Primăria Sectorului 1 și Administrația locală vine în sprijinul locuitorilor Sectorului 1, care doresc să beneficieze de reducerea de 10%, pentru plata integrală, până pe 31 martie, a impozitelor pe locuință, teren și mașină.

În perioada 22.03.2021-31.03.2021, casieriile Direcţiei Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 1 (DGITL) din Str. Piata Amzei nr. 13, Calea Grivitei nr. 208-210, Str. Pajura nr. 13 și Bd. Banu Manta nr. 9 vor fi deschise în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 08:30-18:30, pentru contribuabilii care doresc să-și achite impozitele și taxele locale în numerar sau prin intermediul terminalelor POS.

Primăria Sectorului 1 reamințește că pentru plata integrală cu anticipație, până la data de 31 martie 2021, a impozitului pe clădiri, terenuri și mijloacele de transport datorate de contribuabili persoane fizice și persoane juridice se acordă o bonificație de 10% (conform dispozițiilor HCGMB nr. 139/30.04.2020 privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în municipiul București, începând cu anul 2021) .

Primăria Sectorului 1: Două servicii se mută în sediul de la Piața Mureș

Începând cu 17.03.2021, Serviciul Autorizații de Funcționare și Servicii Publice și Compartimentul Fond Imobiliar din cadrul aparatului de specialitate al primarului Sectorului 1 care își desfășurau activitatea în sediul din Bd. Banu Manta nr. 9 se vor muta în clădirea din Piața Mureș, str. Mureș nr. 18-24, etaj 1.

sediu administrativ piata mures

În cazul Serviciului Autorizații de funcționare și servicii publice, care, în principal, are ca atribuție eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru comercianții care desfășoară activități de alimentație publică și alte activităţi recreative şi distractive în Sectorul 1, procedura de depunere a documentelor rămâne aceeași, respectiv, dosarul de autorizare se poate depune online pe platforma #S1digital Servicii Online, scanate pe e-mail la adresa registratura@primarias1.ro sau la Registratura Sectorului 1 al Municipiului București din Bd. Banu Manta nr. 9, Sector 1.

Ridicarea autorizațiilor/acordurilor de funcționare se va face de la noua locație, Piața Mureș, str. Mureș nr. 18-24, Sector 1, etaj 1, în zilele de luni și miercuri, între orele 10.00-15.00.

CITEȘTE ȘI » Adeverința electronică Covid-19. Care este propunerea Comisiei Europeane

Adeverința electronică Covid-19

Adeverința electronică Covid-19. Care este propunerea Comisiei Europeane

Primăria Sectorului 3

Primăria Sectorului 3 » Trei informații importante: contractele de salubritate pot fi încheiate online, învățământ dual în șase licee + totul despre taxe și impozite