Contractul pentru achiziţia a 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5 a fost semnat

trenuri de metrou

Reprezentanţii Metrorex şi cei ai Alstom au semnat contractul pentru achiziţia a 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5, în valoare de peste 103 milioane de euro.

Contractul pentru noile trenuri de metrou are o valoare de 103.244.383,49 euro, echivalentul a 500 de milioane de lei fără T.V.A. şi este finanţat din Bugetul de stat şi credit de la Banca Europeană de Investiţii.

Noile trenuri de metrou doar pentru M5

Durata contractului pentru cele 13 trenuri de metrou este de 30 de luni de la semnarea acestuia. De asemenea, contractul prevede, pe lângă cele 13 trenuri, posibilitatea achiziţionării suplimentare a încă 17 trenuri de metrou.

Noile trenuri de metrou achiziţionate vor circula pe Magistrala 5, pusă în funcţiune cu călători în luna septembrie a acestui an, şi vor asigura totodată îmbunătăţirea condiţiilor de transport cu metroul.

metrorex alstom bode

“Suntem într-un moment în care putem spune că închidem, aşa cum era normal să se întâmple, acest proiect. Vorbim aici de Magistrala 5 Drumul Taberei. Din punctul meu de vedere acest proiect era incomplet fără acest contract de achiziţie. Cele 13 rame de metrou, plus posibilitatea de a extinde acest contract cu încă 17 rame, vor asigura necesarul de material rulant pentru această magistral”, a declarat Lucian Bode.

Acesta a afirmat că autorităţile vor să extindă acest demers de înnoire a parcului cu achiziţia de material rulant nou prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă.

“Ştiţi bine România are la dispoziţie 30,4 miliarde de euro din acest mecanism de recuperare şi rezilienţă, iar propunerea noastră este ca proiectele de infrastructură care îndeplinesc toate condiţionalităţile, de mediu şi digitalizare, impuse de acest mecanism, să fie semnate până în anul 2022 şi lucrările să fie finalizate până în 2026”

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor

Când se va putea exitende Magistrala 5?

Referitor la extinderea M5, el a adăugat că speră ca acest contract de proiectare şi execuţie să fie semnat anul viitor.

bode metrou 1024x547 1

“S-a depăşit şi etapa de preselecţie pentru M6, tronsonul 1 Mai – Tokyo şi se va semna contractul pentru realizarea structurii. Am dat doar două exemple de proiecte pentru care este absolut necesar să avem şi material rulant nou, de ultimă generaţie.

Este de asemenea un obiectiv al nostru să susţinem dezvoltarea relaţiilor între beneficiarul Metrorex şi universităţile de profil, în beneficiul tuturor, pentru că vedem cât de greu am reuşit să găsim oameni bine pregătiţi pentru a fi angajaţi”, a mai precizat ministrul.

Citește și » Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. În ce ordine vor fi vaccinaţi românii

Vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. În ce ordine vor fi vaccinaţi românii

centru de vaccinare anti-Covid

Cum arată primul centru de vaccinare anti-Covid, din București