Noi reguli pentru trotinete electrice în București: nu mai au voie pe trotuar + conducătorii pot fi testați cu etilotestul

Trotinete electrice în București, noi reguli de folosire
Trotinete electrice în București, noi reguli de folosire

Trotinete electrice în București » Trotinetele electrice sunt foarte populare în Capitală, dar utilizarea acestora creează unele probleme atât celor care le folosesc, cât și altor participanți la trafic.

Astfel, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care modifică și completează Regulamentului de aplicare a Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice, care implică și acest mod de deplasare.

Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulaţia acestora pe trotuar.

„Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, legat de utilizarea de trotinete electrice în București.

Este menţionată și interdicţia conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Trotinete electrice în București » Reguli de funcționare

Totodată, este interzisă circulaţia cu trotineta electrică fără a menţine contactul cu solul sau atunci când nu sunt respectate condiţiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

În ceea ce priveşte condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace şi să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Alte mențiuni ale Hotărârii de Guvern

Totodată, prin această hotărâre de guvern se introduc plăcuţele cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi şi se reglementează unele proceduri administrative în domeniul circulaţiei rutiere (spre exemplu: procedura privind implementarea punctelor-amendă, procedura de urmat în situaţia în care conducătorul de vehicul nu are asupra sa certificatul de înmatriculare/ înregistrare sau permisul de conducere, circuitul proceselor-verbale prin care s-au aplicat numai sancţiuni contravenţionale principale etc.).

Închiriere trotinete electrice în București » Cele mai populare aplicații

Bolt: Android / Apple

Lime: Android / Apple

Splash: Android / Apple

Bird: Android / Apple

Flow: Android / Apple

Prețuri pentru închiriere trotinete electrice în București

Toate aceste aplicații pentru trotinete electrice în București funcționează prin același principiu: instalezi aplicația, scanezi codul QR de pe trotinetă, iar la final plătești prin cardul de credit adăugat în cont, Google Pay sau Apple Pay. Unele aplicații cer trimiterea unei fotografii cu trotineta parcată regulamentar sau conectată la stația de încărcare pentru a putea încheia cursa.

Prețurile variază de la 2-3 lei pentru deblocare, pe care îi primești înapoi dacă aduci trotineta la o stație de încărcare, la 0,5-0,6 lei pe minut de mers.

Citește și: Cărturești Carusel, un loc magic, celebru în toată lumea: „Amintește de Partenonul în glorie”

Pfizer

Pfizer. Perioada de valabilitate a vaccinului a fost prelungită de la 6 la 9 luni

Rata de infectare

Rata de infectare în București a ajuns la 13,6 la mia de locuitori