Voucherele de vacanță pentru vara 2021 au fost eliminate! Agențiile de turism protestează

Voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță nu vor mai fi acordate în acest an, iar cei afectați își exprimă nemulțumirea față de decizia Guvernului.

Premierul Florin Cîțu a explicat că voucherele din 2019 și 2020, care nu au fost folosite, se vor reporta pentru acest an. Cheltuielile bugetare se vor reduce astfel cu 1,2 miliarde de lei. În 2022 va fi reanalizată emiterea de vouchere, dacă bugetul o va permite.

„În România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanță emise în 2019 și cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanță care nu au fost folosite, pentru că știți foarte bine, industria ne spune că anul trecut a fost criză, deci nu puteau fi folosite vouchere de vacanță. Am dat voie să fie folosite anul acesta. De aceea, voucherele de vacanță care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor și avem această economie la buget”, a declarat Cîțu.

Voucherele de vacanță nu vor fi emise în 2021 » Turismul protestează

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) – împreună cu Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET) protestează faţă de eliminarea acestor vouchere.

Iată comunicatul emis:

„Voucherele de vacanţă au fost introduse în România prin OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, ca măsură în favoarea angajatului, căruia îi cresc veniturile reale, şi în favoarea angajatorului, care are posibilitatea şi este stimulat să acorde angajatilor, alături de salariu, vacanţe în ţară, prin intermediul voucherelor de vacanţă, cu rol de recuperare a capacităţii de muncă, de creştere a productivităţii muncii salariatului şi de motivare a acestuia pentru a-şi menţine calitatea de salariat în respectiva întreprindere, ceea ce va genera stabilitate si eficienţă mărite.

Voucherele de vacanţă reprezintă un instrument de politică publică, care a demonstrat în cursul implementării acestuia impactul pozitiv asupra industriei turistice si a HORECA în România, cu efecte catalizatoare extraordinare asupra pieţei muncii şi a serviciilor din acest domeniu de activitate. Multe ţări din Europa urmează modelul voucherelor de vacanţă din România pentru a oferi sprijin HORECA în vederea recuperării din criza provocată de pandemia de SARS-COV-2.

Potrivit unui studiu efectuat de Academia de Studii Economice (ASE) şi Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET), voucherele de vacanţă asigură creşterea activităţii economice şi crearea de locuri de muncă prin stimularea consumului şi a ofertei interne. Fiecare leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei direcţionaţi pentru voucherele de vacanţă se creează şi se menţine un loc de muncă.

Pentru angajaţi, voucherele de vacanţă asigură: creşterea venitului disponibil şi a nivelului de trai; îmbunătăţirea stării de sănătate fizică şi psihică; creşterea productivităţii şi disciplinei muncii; creşterea calităţii vieţii prin diversificarea bugetului de consum precum şi dezvoltarea culturii unei alimentaţii sănătoase.

Pentru angajatori, ele asigură: reducerea costului forţei de muncă; îmbunătăţirea productivităţii muncii şi reducerea absenteismului; creşterea motivării şi loialităţii salariaţilor; creşterea retenţiei de personal; creşterea responsabilităţii sociale faţă de angajat.

Toate sectoarele economice conexe HORECA sunt impactate de implementarea sistemului voucherelor de vacanţă, astfel că există efecte multiplicatoare pozitive în domeniul producerii de alimente, comerţ de alimente, servicii de alimentaţie publică, servicii de agrement, transport etc.

Fiecare sumă alocată prin voucherele de vacanţă produce un efect direct materializat printr-un plus de cifră de afaceri în sectoarele direct influenţate de aceste vouchere (comerţ cu amănuntul, HORECA, agenţii de turism şi tour-operatori).

Fiecare sumă alocată prin voucherele de vacanţă are şi efecte indirecte importante influenţând pozitiv cifra de afaceri în comerţul cu ridicata, veniturile bugetare, nivelul ocupării în sectorul serviciilor şi nivelul creditării persoanelor fizice (conform „Studiului privind impactul biletelor de valoare asupra economiei româneşti” – realizat de Academia de Studii Economice, 2019, 2020).

Voucherele de vacanţă prezintă avantaje indiscutabile:

  • nu pot fi folosite decât pentru achiziţia de servicii turistice, servind astfel pe deplin scopul pentru care sunt acordate.
  • au o perioadă de valabilitate limitată şi există siguranţa că acestea vor fi utilizate şi sumele vor intra în circuitul economic repede, asigurând resurse financiare comercianţilor care le acceptă.
  • sunt utilizate într-un circuit complet fiscalizat, care garantează colectarea de taxe şi impozite la bugetul public.
  • nu pot fi economisite sau folosite în afara teritoriului naţional, valoarea lor fiind injectată direct şi integral în economia locală, ceea ce generează consum, activitate economică, locuri de muncă şi deci venituri bugetare suplimentare”.

Citește și » Noi măsuri luate pentru cei care vin în România din țările de pe Lista Galbenă » Test PCR obligatoriu

Teatrul Evreiesc de Stat se redeschide pentru public cu o premieră

Teatrul Evreiesc de Stat se redeschide pentru public cu o premieră

Cele mai interesante cursuri online din perioada următoare

Cele mai interesante cursuri online din perioada următoare: Antropologie, Bijuterii, Astronomie, Caligrafie şi Psihologie